04.08.2016

Festivalski odmevi: Dobimo se pred Škucem 2016

O letošnjem festivalu Dobimo se pred Škucem, ki se je v starem mestnem jedru Ljubljane odvijal med 22. in 31. julijem, je spregovorila vodja programa Jasmina Kožar.

Dušan Mijanović

Dobimo se pred Škucem 2016

Festival Dobimo se pred Škucem obiskovalcem predstavlja sklop raznolikih kulturnih popoldnevov in večerov, ki so vsi brez vstopnine in se odvijajo na Starem trgu v Ljubljani. Festival je namenjen širši javnosti različnih starosti in okusov, torej tako otrokom kot mladini in odraslim, ki imajo različne kulturne afinitete. Program letošnje šestnajste edicije Dobimo se pred Škucem je obsegal koncerte, literarne dogodke, gledališke predstave, filmske projekcije, razstave, ustvarjalne delavnice in tako imenovano Škucevo tržnico. Identiteto festivala predstavlja sklop glasbenih večerov Muzika na Starem trgu, kjer se predstavijo avtorji in izvajalci iz Slovenije s svojo avtorsko glasbo. "Ko smo pred leti začeli s festivalom, je bil  glavni namen festivala, da bi s kvalitetnimi kulturno-umetniškimi dogodki dopolnili in popestrili poletno dogajanje v starem mestnem jedru Ljubljane. V zadnjih letih je vzklilo kar nekaj novih festivalov in programov, ki so nas spodbudili, da še skrbneje načrtujemo vsakoletni program. S programom želimo približati kulturne vsebine obiskovalcem, ki si dogodkov z vstopninami mogoče ne morejo privoščiti v želeni meri. Vsako leto k sodelovanju z javnim povabilom povabimo nekatere že priznane, a večinoma še neuveljavljene ustvarjalce, ki premorejo nadarjenost in perspektivo, ter si tako v okviru festivala pridobijo priložnost za predstavitev in promocijo." je povedala vodja programa Jasmina Kožar.

Kožarjeva je poudarila, da je bila letošnja prireditev Dobimo se pred Škucem zelo uspešna, saj je bila večina kulturnih dogodkov odlično obiskana, za kar se zahvaljuje publiki. Hkrati pa je imel festival tudi dober odziv v medijih. Toda, vseeno je grenak priokus še vedno prosoten. "Veseli smo, da smo navkljub finančni podhranjenosti festivala uspeli zagotoviti sredstva za obširen, pester in kvaliteten program. Festival je res nizkoproračunski, vanj je zato vloženega veliko prostovoljnega dela in entuziazma. Pomembno nam je, da v prvi vrsti plačamo vse izvajalce in avtorje. Radi bi se zahvalili Mestni občini Ljubljana, Ministrstvu za kulturo ter vsem podpornikom in sodelavcem festivala. Festival je dobro sprejet tako pri domačih kot tujih gostih, pa tudi v lokalnem okolju – v starem mestnem jedru Ljubljane. Zato smo bili letos še posebno razočarani, ko je Turizem Ljubljana letošnji desetdnevni festival podprl le s 500 evri." je Jasmina Kožar opisala nekoliko mačehovski odnos javnega zavoda Turizem Ljubljana ter sklenila, da je kljub vsemu festival dosegel svoj namen, saj je z raznolikimi brezplačnimi kulturnimi dogodki popestril dogajanje v starem mestnem jedru in navdušil obiskovalce.

Koncept festivala ostaja skozi leta enak (muzika, teater, razstave, filmske projekcije, ustvarjalnice, tržnica). Vsako leto je osvežen in nadgrajen z novimi avtorji, literarnimi performansi, kabarejem in scenografijo. "V letošnjem letu je bil odličen koncert Nika Novaka v prelepem ambientu galerijskega vrta, kar nas je spodbudilo k temu, da bi v naslednjem letu intimnejše koncerte pogosteje izvajali na vrtu galerije." je Jasmina Kožar razkrila načrte za prihodnost ter se v imenu celotnega organizacijskega odbora zahvalila vsem sodelujočim umetnikom, mentorjem delavnic, stalnim sodelavcem, podpornikom in pokroviteljem, brez katerih festival ne bi bil mogoč.

 

Dobimo se pred Škucem 2016