07.05.2019

Glasba med radijskim delom in kritiko

Na dan osrednjega praznovanja 50. obletnice Radia Študent, v četrtek 9. maja, bosta v prostorih SIGIC potekali kar dve okrogli mizi.

Sigic

Glasba med radijskim delom in kritiko

Na dan velikega praznovanja petdesetletnice Radia Študent bo glasbena redakcija tega istega radia v sodelovanju s SIGIC (Slovenskim glasbeno-informacijskim centrom) pripravila dve okrogli mizi na teme, povezane z vsakdanjim delom z glasbo v kontekstu radijskega medija in glasbene kritike.

Program:

- ob 13:00: Glasba v radijskem mediju med alternativo in glavnim tokom

Kako misliti glasbeni profil sodobne radijske postaje, ki deluje v javnem interesu? Kako navigirati na polju kompromisov med stroko, tržno neefektivno glasbeno produkcijo in poslušalstvom? Kdo sploh je strokovnjak za glasbo na radiu? Na podlagi kakšnih kriterijev taktiziramo s podporo domači produkciji? Na kakšen način se soočamo s kvotami domače glasbe? Kako gledamo na glasbo v kontekstu radia v naslednjem desetletju in dveh?
Sodelujoči: Žiga Klančar, Tomaž Zaniuk, Tomaž Pezdirc, Andraž Kajzer.

- ob 15:00: Stanje glasbene kritike na slovenskem v letu 2019
Kakšno je stanje glasbene kritike v domačih medijih v letu 2019, ko je prostor za takšno vsebino že nekaj časa radikalno skrčen in zakrčen. Kako razumeti lokalno specifičen slovenski prehod iz obdobja pred tsunamijem interneta v sodobnost? Kaj se dogaja z mobilnostjo sodelavcev glasbenih redakcij, z medija na medij, iz učnih situacij v profesionalne okvire? Ali kritiko popularne glasbe danes uredniki razumejo kot strokovno vsebino ali prej kot vsako pisanje, ki se poskuša približati čim širši javnosti? Vsebina ali stil?
Sodelujoči: Luka Zagoričnik, Igor Bašin Bigor, Nina Dragičević, Katja Utroša, Rajko Muršič.

Zvečer bo sledil veliki koncert Radia Študent v Križankah. Nastopajoči: Laibach, Mimika Orchestra feat. Darko Rundek, Jimmy Barka Experience, Housewives, Seine. Rajanje pa se bo odvijalo tudi v klubu in baru Božidar, kjer bodo muzicirali: Lone, Dulash, Lavka, Napo-Lee-Tano, Borka, Tetsuo, Simm