10.08.2018

Improcon – 4. kongres prosto improvizirane glasbe, umetnosti & misli

Improcon – Kongres svobodno improvizirane glasbe, umetnosti in misli bo letos, med 10. in 14. avgustom, že drugič potekal na gradu Veliki Tabor v kraju Desinić v hrvaškem Zagorju.

Press info

Improcon – 4. kongres prosto improvizirane glasbe, umetnosti & misli

Atraktivna lokacija srednjeveškega gradu, na vrhu Košničkega Huma, se je lani izkazala nadvse primerna, vznemirljiva in navdihujoča, zato bo tudi letos gostila čez 85 udeležencev iz 17 držav.

Improcon je mednarodni kongres delavnic, kjer se prijavljeni glasbeniki, performerji, plesalci, pesniki, vizualci, teoretiki, producenti in založniki med seboj povezujejo, snujejo ideje in strategije za ad hoc nastope in tudi dolgoročnejše projekte. Udeležba na lanskem Improconu je obrodila čez 15 mendarodnih zasedb, ki so sodelovale oz. sodelujejo na kratkih turnejah, rezidencah, skupnih posnetkih in festivalih. Omeniti gre tudi avstrijski odvod Improcona, ki se je letos prvič zgodil v avstrijskem Gradcu. Med 24. in 27. majem 2018 so številni teoretiki, razpravljalci in glasbeni improvizatorji izpraševali odnos med glasbo in jezikom.

Udeležencem Improcona je glasbena improvizacija skupna praksa čeprav prihajajo iz različnih glasbenih žanrov in drugih področij sodobne umetnosti. Za ustvarjanje bo na voljo sedem soban, grajski atrij in kapelica, hrati pa se ponujajo tudi možnosti za raziskovanje lokacij v bližini gradu. Srž kongresa je, da se večina vsebin ustvarja sproti na licu mesta in se ob večernih urah predstavlja obiskovalcem.

Letos sta vnaprej predvidena dva dogodka; 11. 8. 2018, ob 21.00 bo na ogled premierna projekcija filma Heartful of Music / Srečišče glasbe, ki je glasbeni dokumentarec, prvenec snemalke in montažerke Tee Grahek (Slovenija / 2017 / 53 min, angleščina, slovenščina). Film je intimna, dokumentarna pripoved o Improconu 2017, improvizirani glasbi in viziji svobodnega razmišljanja.

Kulturni aktivist, radijec, publicist in koncertni organizator Miha Zadnikar pa se bo povprašal, kaj sploh počno "žanri" v glasbi oziroma od kod se - poleg industrijske "zahteve" - sploh poraja želja po omejenosti. Predavanje z naslovom Improvizacija v obdobju restavracije bo na programu v soboto, 12. 8. 2018, ob 19.00 uri.

Improcon je odprt za javnost, organizatorji pozdravljamo vsakega obiskovalca, ki ga zanima, kaj se bo dogajalo v gradu veliki Tabor v drugem tednu avgusta.

Organizacija in logistika Improcona: Nenad Borovčak (GOKUL, Zabok), Mitja Hlupič (Klub Metulj – Mladinsko Društvo Bistrica ob Sotli), Nataša Serec in László Juhász (KUD Mreža, Ljubljana); partnerska podpora Markus Krispel (Šopron Shuffle – Trans European Music Meetings, Dunaj) in Eva Ursprung (Schaumbad – Freies Atelierhaus, Gradec).