07.08.2017

Improcon – 3. Kongres svobodno improvizirane glasbe, umetnosti in misli

V hrvaškem Zagorju bo med 11. – 15. avgustom 2017 potekal festival Improcon.

SIGIC

Improcon – 3. Kongres svobodno improvizirane glasbe, umetnosti in misli

Improcon – Kongres svobodno improvizirane glasbe, umetnosti in misli bo letos, med 11. in 15. avgustom, prvič potekal na gradu Veliki Tabor v kraju Desinić v hrvaškem Zagorju. Atraktivna lokacija srednjeveškega gradu, na vrhu Košničkega Huma, bo zagotovo vznemirljiva in navdihujoča kot je bila izvorna lokacija Improcona - Spomen dom v Kumrovcu.

Improcon je mednarodni kongres in festival delavnic, kjer se prijavljeni glasbeniki, performerji, pleaslci, pesniki, vizualci in drugi med seboj povezujejo, snujejo ideje in strategije za skupne ad hoc nastope oz. projekte.

Improcon, ki je bil ustanovljen 2013, letos gosti čez 70 udeležencev iz 18 držav, ki prihajajo iz Japonske, Kanade, Združenih držav Amerike, Mehike, Argentine, Velike Britanije, Švedske, Finske, Francije, Avstralije in Nemčije. A eden od pomembnejših ciljev kongresa je okrepiti sodelovanje med bližnjimi sosedami: Hrvaško, Avstrijo, Madžarsko, Slovenijo in Srbijo.

Udeležencem bo na voljo uporaba 6 - 7 notranjih in zunanjih lokacijah v gradu Veliki Tabor, hrati pa se ponujajo tudi možnosti za raziskovanje prostorov v okolici gradu. Kot prešnja leta, bo festivalski program določen na lokaciji, vključujoč ideje in predloge udeležencev. Pričakujete lahko serijo delavnic, predavanja, debate in številna ad hoc in tudi prej načrtovana sodelovanja.

Improcon je odprt za javnost, organizatorji pozdravljajo vsakega obiskovalca, ki ga zanima, kaj se bo dogajalo v gradu veliki Tabor v drugem tednu avgusta.

Udeleženci Improcona, ki bodo v regiji že prej začetkom Improcona, so vabljeni na Pre-Improcon glasbeno delavnico z Mariom Rechternom in Lindo Sharrock, ki bo vključevala različne pristope k improvizaciji in kompoziciji skozi povezovanje in komunikacijo udeležencev. Usmerjala jo bosta avstrijski saksofonist Mario Rechtern in ameriška vokalistka Linda Sharrock. K udeležbi so vabljeni vsi, ki jih zanima komunikacija, improvizacija in kompozicija. Delavnica bo potekala od 7. do 9. avgusta 2017 v prostorih Kluba Metulj v Bistrici ob Sotli, 15km od gradu Veliki Tabor.

Slovenska udeležba:

Ina Puntar – glas 
Žiga Jenko – glas  
Matej Bunderla – saksofon  
Marko Jenič – violina  
Ana Kravanja – violina, viola  
Samo Kutin – hurdy-gurdy   
Klemen Šali – elektronika
Ivo Poderžaj – bas kitara  
Jošt Drašler – kontrabas  
Tomaž Grom – kontrabas  
Gašper Livk – kontrabas  
Vid Drašler – bobni  
Zala Pezdir – ples
Tea Grahek – ples, video dokumentacija
Tanja Lažetić – video  
Eva Kosel – foto dokumentacija

Organizacija in logistika Improcona: Nenad Borovčak (GOKUL, Zabok), Mitja Hlupič (Klub Metulj - Mladinsko Društvo Bistrica ob Sotli), Nataša Serec and László Juhász (KUD Mreža, Ljubljana); partnerska podpora: Eva Ursprung (Schaumbad - Freies Atelierhaus Gradec) in Markus Krispel (Šopron Shuffle - Trans European Music Meetings, Dunaj).

Improcon 2017 so finančno podprli: Ministrstvo za kulturo republike Hrvaške, Krapinsko-Zagorska občina, Štajerska deželna vlada / Alpen-Adria Allianz.