28.10.2020

Intervju o intervjuju: Gregor Bauman (video intervju)

O izkušnji in umetnosti intervjuja smo se pogovarjali z Gregorjem Baumanom, dolgoletnim glasbenim novinarjem, publicistom, kritikom in avtorjem knjige Zaodrje.

Luka Zagoričnik

Luka T. Zagoričnik in Gregor Bauman

Gregor Bauman je kot eden osrednjih glasbenih publicistov, novinarjev in glasbenih kritikov dejaven že več kot četrt stoletja. Brali smo ga in ga še v številnih osrednjih domačih tiskovinah in specializiranih glasbenih publikacijah, med katerimi je v zadnjih letih tudi Odzven. Vajeni smo ga s televizijskih zaslonov, sprva kot enega od sodelavcev glasbene oddaje Aritmija. Na RTV Slovenija je zadnja leta zaposlen v kulturni redakciji, kjer skrbi za sicer precej mačehovsko pokrivanje popularne glasbe. Televizijska izkušnja ga je leta 2018 pripeljala tudi do avtorstva glasbenega dokumentarca Električne sanje (režija Dušan Moravec) o Mihi Kralju, enem izmed zgodnjih ustvarjalcev elektronske glasbe pri nas. Baumana kolegi poznamo kot enega bolj predanih, maničnih, strastnih zaljubljencev v glasbo, ki je pripravljen potovati daleč na koncerte ali iti skozi mučne procedure glasbenega novinarja, da ujame intervju z znanimi ustvarjalci in ustvarjalkami doma in po svetu. Obenem vemo, da ima doma izjemen arhiv intervjujev, med katerimi ostajajo številni neobjavljeni. Bauman je pronicljiv sogovorec, zanimajo ga osebe izza kulise rock in pop mitologije, zgodbe, ki še niso povsem popisane. Zato ni presenečenje, da je letos pri založbi Zenit, ki zadnja leta skrbi za precejšni delež male količine publicistike o popularni glasbi pri nas, izšla njegova knjiga 60 intervjujev (500 str.) z naslovom Zaodrje: Samotni lov na pionirje in inovatorje pop-rocka (uredil Žiga Valetič, fotografije Darja Šter, predgovora Jure Potokar in Andy McCluskey z znamenite zasedbe OMD).

Izkoristili smo priložnost in Baumana povabili na intervju o intervjuju o njegovih izkušnjah s to formo, njenimi zakonitostmi ter prilagajanju različnim medijem in še čem. Gre za intervju, ki veliko razkrije o avtorju, knjigi in obenem ponudi obilico širših praktičnih informacij o delu glasbenega novinarja. Preberite knjigo in prisluhnite pogovoru.