16.11.2020

Iz moje poslušalnice: Andrej Sevšek

Andrej Sevšek je vodja festivala Punk Rock Holiday, ki je priznan kot eden najodmevnejših glasbenih dogodkov za ljubitelje punk-rocka in povezanih žanrov v tem delu Evrope in širše.

SIGIC

Andrej Sevšek
Foto: Silvy Maatman

Alo! Stari – Nea vem kam (Nea Vem Kam, 2019)

Andrej: Po mojem mnenju najboljši slovenski punk vseh časov. Premlad sem za Pankrte, Niet pa prestari. Če govorimo o družbeni kritiki in aktualnosti, bi si upal reči, da sta oba benda še vedno aktualna, ampak roko na srce današnje družbe ne razumeta, kot jo razumejo Alo! Stari. Bend je dovolj zrel, da ni suhoparen, vpet je v trenutni splet socialnih dilem, anglo-saksonsko dominanco zvoka, a eden redkih, ki mu je uspelo tegobe današnjega »delavskega« razreda strniti v slovenščini. Še bolje, mariborščini!


Leopold I. x Mito x Eyeceeou - Nesen (2020)


EMKEJ - Oblast (2020)


Andrej: Že nekaj časa, sploh pa letos sem se pizdil, kako da v Sloveniji ni več družbeno kritičnih bendov, ko je vendar za to idealen čas. In potem naletim na tadva izdelka in rečem samo končno in bravo!


NOAIR - Colors (Superhuman, 2017)

Andrej: Za tale komad sem bil 100%, da je od kakšnih 30 Seconds To Mars in sem šele naknadno izvedel, da gre za slovenski bend. Še ko sem NoAir videl v živo, sem bil prepričan, da igrajo priredbo. No, vprašanje, ki se mi poraja, je, zakaj ta hitič ni bendu prinesel večje prepoznavnosti v slovenskem, kot tudi v mednarodnem prostoru? Ampak, če to ni uspelo niti avstrijskim Mile Me Deaf s komadom Brando, kaže na to, da živimo v diskografsko mrtvem in nesposobnem geografskem času in položaju.

Izak Košir: recenzija albuma Superhuman (Odzven)


Doša - Odprto pismo predsedniku RS (2020)

Andrej: Povedano, kot se pove! Izolacija kar sede reperjem.

Iz uredništva:

Andrej Sevšek
je promotor in organizator butičnega festivala Punk Rock Holiday, ki je eden redkih večjih festivalov na svetu brez ograje med nastopajočimi in publiko. Sevšek je (zadnje čase v manjšem obsegu) tudi promotor in booker kluba Gala Hala ter predsednik društva za kulturno in umetniško produkcijo Kapa. Bil je tudi vodja festivala Trnfest ter organizator in booker koncertov v KUD-u France Prešeren ter stage manager festivala Soča Reggae Riversplash.

Punk Rock Holiday 1.9 - Official After Movie