02.12.2020

Iz moje poslušalnice: Danijel Bogataj

Danijel Bogataj je multiinštrumentalist, vokalist, producent, aranžer in skladatelj, ki je aktiven v več glasbenih zasedbah, kot so Fed Horses, Čedahuči, Jakob Kobal and his imaginary friends, glasbeno-pripovedovalska skupina Bajate ... Sodeluje tudi z drugimi slovenskimi izvajalci.

SIGIC

Danijel Bogataj
Foto: Matevž Kocjan

Tomaž Hostnik - Praznk (2016)

Danijel: Vsestranski umetnik Tomaž Hostnik je poleg Bakaline ter Uršule Ramoveš in fantov iz Jazbecove grape eden od treh stebrov Rovtarskega trojstva. Izjemno iskriva besedila polna temačnosti slovenske folklore in hrepenenja po nečem višjem ter s "klasično" ter nepredvidljivo harmonizacijo na glavo obrnjene ljudske melodije.

Katarina Juvančič: pogovor s Tomažem Hostnikom (Odzven)


Haiku Garden - Mercury (Waver, 2016)

Danijel: Kot občudovalec Shuegaze-a tu niti nimam izbire. Haiku Garden so praktično brez konkurence, tudi, če bi jo imeli, bi zmagali. Mogoče so mi všeč ker me njihov zvok spominja na kasetar, zavojček Boss blue in lepljiva tla kulturnega doma v domači vasi.

Igor Bašin: recenzija albuma Waver (Odzven)


Kokosy - vse bo kul (2020)

Danijel: Še en dokaz, da za dober komad ne rabiš ritmične točnosti, uglašene kitare ali pa produkcije za 100 kil evrov. Vse bo kul!


Ljoba Jenče - Ena ptička (O lepa moja Vida, 2019)

Danijel: Globoka interpretacija pesmi, starih kot zemlja in spokoj v vokalu Ljobe Jenče me potegneta kakor v vrtinec na gladini Cerkniškega jezera.

Simona Moličnik: recenzija albuma O lepa moja Vida / Oh, my fair Vida (Odzven)


YNGFirefly x Matter - Boisovih 100 (2020)

Danijel: Novi - novi val, modernistično gospodovanje nad jezikom in temačnost dupliških slepih ulic oblikujejo zvok, ki precizno zajame duh časa in počutje povprečnega milenijca.


Iz uredništva:

Danijel Bogataj je multiinštrumentalist, vokalist in skladatelj. Je član zasedb Fed Horses, Čedahuči, Jakob Kobal and his imaginary friends, redno sodeluje z vrsto slovenskih glasbenih ustvarjalcev kot so Gal Gjurin, Severa Gjurin, Leon Matek, Blaž Podobnik in Samo Budna. Odgovornost do oživljanja ljudskega izročila uresničuje v glasbeno-pripovedovalski skupini Bajate v glasbenem ansamblu Akademske folklorne skupine France Marolt ter ansamblu Folklorne skupine Tine Rožanc. Kot skladatelj filmske in gledališke glasbe je sodelavec režiserjev Maruše Kink in Jureta Dostala.

Fed Horses - Jaz in Nebo (2020)

 

Bajate - Zoper kačji pik (2020)