28.01.2021

Iz moje poslušalnice: YNGFirefly

YNGFirefly je mlad mariborski producent/beatmaker, ki trenutno veliko sodeluje z uveljavljenimi imeni slovenskega hip-hopa. Decembra je pri Beton Records izdal svoj solo prvenec.

SIGIC

YNGFirefly
Foto: iz osebnega arhiva (koncert v MKC Pri Rdeči Ostrigi)

Amo – Doping (En Dan..., 2016)

YNGFirefly: Če bi naštel najljubše slovenske repere, je Amo brez pomisleka med njimi. Že od malega sem ga poslušal, še preden sem sam delal glasbo. Amo je po moje eden izmed najbolj tehničnih MC-jev v Sloveniji. Če bi me kdo vprašal kateri štajerski MC ima največ skila bi takoj za Mitotom rekel Amo. Na komadu Doping je Amo preprosto "brutaln". Ne vem kako bi drugače opisal. Ko sem prvič slišal vrstico v komadu " mel sem 11 let pa je fotr bil zaprt, mel sem 14 let pa je foter bil zaprt " sem se lahko samo za glavo držal. Amo je enostavno unikaten in real. Kar repa mu verjamem, pravzaprav repa tako, da bi lahko lagal, pa bi verjel. Redki so reperi, ki lahko repajo to kar repa Amo in ne izpade cringe ali nepristno ... Po moje jih naštejem na prste ene roke. Ni za zanemarit, da je komad sproduciral Šuljo. Tako da vse kar Amo repa, je še toliko boljše na Šuljotovem bitu ... to je to.


Matter - Alibi (Troglav III, 2018)

YNGFirefly: Matter so po moje vsem pokazali , da je slovenski hip hop / rap ( ali pač kakor koli imenuješ to muziko, ki jo ustvarjamo) mnogo več kot to kar smo si predstavljali. Matter se mi zdijo kot dobra abstraktna slika, kot dobra razstava abstraktne umetnosti. Definitivno so ob Mitotu in N'tokotu ter Buraza bendu najbolj inovativni in unikatni, tako stilsko kot lirično. Levanael dela bite, ki majo super "balance" modernosti in unikatnosti, ob enem pa so zvokovno porihtani, da poka, ko je treba, Dacho da celoti stil in melodijo ter ta klasični matter flow, Tunja vse skup zbalansira, da tisti filing, da vse skupaj izpade bolj rapersko in predvsem da, kot bi jaz temu rekel " dirt " ali umazanijo, ki bi brez njega manjkala. Torej dinamika skupine deluje in očitno je tudi, da glasba deluje. Komad Alibi sem izbral ker je po mojem mnenju zadnji album »underrated« Zdi se mi, da je najbolj Matter album do zdaj in meni najljubši album.

Miroslav Akrapović: pogovor s člani zasedbe Matter (Odzven)


MRIGO & GHET ft. Mito - Bratu (Še, 2020)

YNGFirefly: Če rad poslušaš slovenski hip hop, ti je jasno, da če ti trije reperi naredijo skupaj komad, sploh ni možnosti, da bi bil komad slab. Če bi moral izbrat 5 najljubših reperjev v Sloveniji bi prvo omenil Mrigota, Gheta in Mitota. Prvi slovenski hip hop, ki sem ga poslušal je bil ob Tekocheem kruju Velebor (Mrigo, Ghet, Mito, Emkej), tako da pravzaprav spremljam vse tri že od malega. Komad Bratu mi je dober že zaradi sporočila besedila, ki je ob enem pozitivno in meni osebno rahlo melanholično. Tako kombinacijo je težko naredit tako, da deluje. Komad ni toliko glasbeno zanimiv kot repersko in lirično. Po dolgem času mi je komad dal misliti več stvari. Dinamika vseh tri na komadu je "on point" Ghet prinese svoj trademark flow v katerem lahko repa karkoli pa se dobro sliši, ko pa ima še dober tekst, pa je to to. Mito s svojim wordplayom in zanimivim načinom pisanja tekstov naredi komad zanimiv in doda tisto kompleksnost komadu, ki jo rabi. Mrigo povzame Mitotov wordplay in Ghetov flow in vse skupaj močno zaključi. Vsi trije s super teksti, da pa so on point repersko, pa je tako in tako za pričakovati.


Šuljo - Mogli (Scrap Metal, 2017)

YNGFirefly: Če ne bi blo Šuljota, ne bi blo mene. Šuljo je poleg Blaža in Žige Murka po moje "fotr " slovenske beat scene. Šuljotov bit prepoznaš po 5 sekundah, ko stisneš play, to pove kako unikaten je. Je eden izmed redkih produserov, ki me spravi do tega, da se primem za glavo, pa tuhtam " kak je te to naredo?". Pri večini produserov lahko vsaj našteješ vplive ali pa vsaj nekaj pri čemer so jih inspirirali njim ljubi produseri. Pri Šuljotu se zdi kot da je sam sebi vpliv… Vse od bobnov, melodij, basa, aranžmajev, strukture in mixa je unikatno. Na moji glasbeni poti je Šuljo ob Mitotu že od začetka moj "mentor" in ni boljšega mentorja "majkemi". Komad Mogli mi je extra pri srcu, ker Šuljo s tem komadom pokaže kako je lahko elektronska glasba ob enem močna in prav tako lepa. Pred njegovim albumom Scrap metal sem delal samo bite za repere , nekako me je prav ta album ob Blaževem>>Dont listen to this<< inspiriral, da tudi sam začnem delati instrumentalno glasbo.

Goran Kompoš: recenzija albuma Scrap Metal (Odzven)


Blaž - Air Finally! (Air Finally, 2016)

YNGFirefly: Tako kot sem prej že rekel, je po moje Blaž eden izmed " fotrov" slovenske beat scene. Spet eden redkih primerov unikatnosti, tudi če mi kateri komadi od njega niso všeč (teh je malo) so vseeno vedno zanimivi. Če me je prejšnji komad od Šuljota prepričal, da je elektronska glasba lahko močna in lepa hkrati, mi je Blaž to s svojo glasbo in predvsem tem komadom to 100 % potrdil. Pri Blaževi glasbi mi je najbolj zanimivo kako poveže te "kičaste melodije" z vsem drugim in ustvari nekaj kar je preprosto amazing. Ko rečem kičaste melodije, s tem mislim melodije, ki so za elektronsko beat glasbo redkost, večino te glasbe ni tako melodične. Blaž mi je tudi na začetku glasbene poti dal par nasvetov, ki so mi zelo pomagali, zato ga še toliko bolj cenim.


Iz uredništva:

Mariborčan Urban Senekovič, bolj znan pod umetniškim imenom YNGFirefly, je glasbeni producent hiphop glasbe. Na širši glasbeni sceni se je udarno predstavil v letu 2017, in sicer kot producent nekaterih pesmi na albumu Bratstvo in estradstvo raperja Mita. Album je bil koncem tega leta prepoznan kot eden najboljših domačih albumov. YNGFirefly in Mito sta združila moči tudi v duetu OYGN in leta 2018 izdala album Skurjen spomin. Glasba YNGFireflya odraža duh sedanjega časa in hkrati veliko spoštovanje do klasičnih glasbenih mojstrov, kar se kaže tudi na njegovem solo prvencu ANOY, ki je izšel konec lanskega leta.

YNGFirefly - Watterfall (ANOY, 2020)


Jaša Bužinel: recenzija albuma ANOY (Odzven)