18.02.2021

Iz moje poslušalnice: Borja Močnik alias DJ Borka

Danes predstavlja svoj izbor glasbeni publicist in radijski urednik Borja Močnik, ki seveda deluje tudi kot DJ Borka.

SIGIC

Borja Močnik alias DJ Borka
Foto: Urša Kanjir

YNGFirefly x MRIGO - Neveskajmislim (2020)

Borja: Dva izmed najbolj prodornih akterjev domače raperske scene zadnjih let, skupaj na enem posnetku. Mariborski mladinec YNGFirefly, ki je lansko leto izdal kar dva izjemno prepričljiva izdelka. Prvega, Mošpit Sambo, v navezi z raznimi opletalci z mikrofonom in drugega, album Anoy čisto sam, v inštrumentalnem formatu. In velenjski prvak Mrigo, ki se je po mojem mnenju v zadnjih letih izbrusil v morda kar najprepričljivejšega raperja v domačiji. 

Etceteral - Viking (2020)

Borja: Boštjan Simon je že leta aktiven v raznih (ob)jazzovskih navezah in praktikalijah. Etceteral je njegova audiovizualna naveza z Marekom Fakučem in Lino Rico, naveza gostega in na trenutke frenetičnega gruva, postrockovske intenzivnosti in elektronskih raziskovanj. Definitivno močan sunek prevetritve domače scene.

Pantaloons - MENT x Sound City Session (2020)

Borja: Pantaloons stavijo na preprosto učinkovitost. Ustroj, ki po sestavi spominja na nove šampione širše jazzovske scene Sons Of Kemet, ki v živo prepriča, ki obvlada pletenice zapomnljivih melodij in ki aranžira z mislijo na plesišče.

.čunfa - The Oldest Groove In The Book (2019)

Borja: .čunfa je predstavnik najmlajše generacije domačih beatmakerjev in velja za izjemnega kombinatorca slogov. Izdaja hiphopovske inštrumentale, sodobna dubovska potapljanja in melodični house. No, s komadom The Oldest Groove In The Book mu je uspelo sestaviti nekakšen počasen space disco, ki povleče tudi na turško psihedelijo. Posnetek je samozaložil na 7'' vinilki!  

Ghet - Aj jaj jaj (2019)

Borja: SunnySun pooseblja eno od osišč ljubljanske scene, pa naj gre za njegove beate, video produkcijo, delo z mladimi ... Prav kot producent največkrat boombapovskega, pa tudi beats in footwork izraza je v zadnjih letih pustil ogromen pečat; na posnetku Aj, jaj jaj v navezi z izjemno dejavnim velenjskim emsijem Ghetom, pa mu je ratala tudi precej riskantna in delikatna operacija: nedotakljivi, sveti hakeljc skupine Bebi Dol je premetal v konkretno glavozibačino.

Iz uredništva:
Borjo Močnika ljubitelji elektronske glasbe dobro poznajo kot uveljavljenga didžeja, ki ustvarja in izdaja pod psevdonimom DJ Borka. Močno je prepoznaven tudi kot ena od gonilnih sil projekta Tetkine radosti.    

Borka - Boiler Room Ljubljana DJ Set