14.09.2020

Iz moje poslušalnice: David Nik Lipovac

David Nik Lipovac, ki zaključuje diplomski študij jazz bobnov v Trstu, je član in manager tria Pantaloons, uči pri sveže ustvarjeni šoli JazzObala in igra v triu Luke Zavišiča.

SIGIC

David Nik Lipovac
Foto: Dean Grgurica

NOAIR – Igra

David Nik: Definitivno moja prva izbira, ko se pogovarjamo o slovenski alternativi. Spremljam jih že od samega začetka in morem reči, da starejši kot so, bolje komponirajo. Tokrat so se prvič izkazali tudi s slovenskim besedilom in mislim, da morajo to igro tudi nadaljevati. Hočemo še, le brez strahu pred slovenščino!


Kukushai – Sea Animal

David Nik: Februarja 2018 sem slučajno naletel na njihov nastop v Hangar Baru, v Izoli. Koncert je bil žal zelo slabo obiskan za petek (recimo, da je to tudi stalnica na Obali v zimskem času). Obala je tisti večer zamudila izjemen nastop. Čutnost v desni in konkretni »punch« v levi roki Roka Zalokarja, vokalno teatralnost Eve Poženel in elegantno žongliranje neparnih ritmov Bojana Krhlanka. To je bil najbolj udaren trio, kar sem jih kadarkoli slišal v tem Obalnem prostoru. V posluh eden izmed njihovih najbolj plesnih in »catchy« komadov.

Mario Batelić: recenzija albuma Fruitile (Odzven)


Etceteral – Full Power, No Shower

David Nik: Če bi Afrika imela svojo vesoljsko ladjo, bi bili Etceteral hišni bend. Obožujem Boštjanovo perkusivno igranje saksofona (še bolj pride do izraza v Boštjanovem projektu »There Be Monsters«) in Marekovo pot v ponavljajoči cikel ritmov, ki nas pahnejo v tak… mali trans. Komaj čakam album konec septembra!


Ecliptic – Time To Leave The Party
 David Nik: Jani Moder in njegovi Ekliptiki so z albumom »The Path of 01« postavili zlati rez pri spoju elektronike in akustike ter ambientale in groova. Toplo priporočam njihovo konzumiranje še v živo.


Bojan Krhlanko - Punch Back

David Nik: Bojan je eden izmed najbolj domiselnih in kreativnih bobnarjev. Vrhunski improvizator, neobičajen mentor in dober prijatelj. Ne vem, kdaj sem se nazadnje tako krčil in jokal od smeha kot pri tem videu. Hvala Bojan!


DrummingCellist – Floating Sand

David Nik: Kristijan je vsestranski umetnik, ki mu sledim že nekaj časa tako v glasbi kot v filmu. Še nad vsakim izdelkom do sedaj sem bil zelo navdušen. Skozi opus, ki ga predstavlja čutim zelo močno voljo, disciplino in mojstrino, ki si jo je skozi leta izoblikoval na študiju in predvsem z igranjem v več zasedbah in večinoma v tujini. Res občudujem njegov način dela.

Nina Novak: pogovor s Kristijanom Krajnčanom (Odzven)


Iz uredništva:

David Nik Lipovac se je z glasbo začel ljubiteljsko ukvarjati med obiskovanjem koprske gimnazije, kjer je igral v različnih metal in rock bendih (Vinotoch, Nevermind,…). V glasbeni svet je najprej zakorakal s kitaro, nad bobni pa se je kasneje navdušil z obiskovanjem vaj dvojca Dance Mamblita, kjer stric (Boris Beštjak) igra bobne. Svoje znanje je nato dve leti dopolnjeval pri Davidu Morganu, na Kreativni Jazz Kliniki Velenje z Gregoryjem Hutchinsonom in na Jazzintiyu z Vladimirjem Kostadinovićem ter Dre. A. Hočevarjem. Navdušenje nad bobni ga je popeljalo na študij jazz bobnov v Trst, kjer trenutno zaključuje diplomski študij pod vodstvom Stefana Peretta. Trenutno tudi aktivno igra in managerira v bendu Pantaloons, uči pri sveže ustvarjeni šoli JazzObala in igra v triu Luke Zavišiča. Občasno sodeluje tudi z besednim improvizatorjem Urhom Mlakarjem in pomaga pri programskemu delu festivala Jeff.

Pantaloons – Rince and Repeat