28.04.2022

Iz moje poslušalnice: Gal Jerman

Gal Jerman je glasbeni novinar in urednik pri portalu Rocker.si. V prostem času preko platforme Jerman Boooking pomaga glasbenikom do nastopov.

SIGIC

Gal Jerman
Foto: iz osebnega arhiva

Čedahuči - Če hočeš, grem (Prvi spust, 2013)

Gal: Čedahuči izžarevajo energijo kot malokateri bend pri nas. Ta pesem nikoli ne zastara in v sebi skriva res veliko mero srčnosti. Je lepa in hkrati zelo žalostna, zaradi česar je tako posebna. Osebna izpoved Blaža Učakarja, ki nosi srce na rokavu. Pesem bi lahko predvajal cel dan, pa še ne bi imel dovolj.


Pavlov - Konji že jočejo (Predor, 2021)

Gal: V zadnjih letih eden redkih bendov pri nas, ki me je resnično pritegnil, ne le z enim komadom, pač pa s polnim albumom, ki nosi naslov Predor. Spremljam jih že od začetka in fantje imajo res svetlo prihodnost. Zvok je povsem na mestu, in čeprav ni nič novega v svetovnem merilu, na našem teritoriju deluje sveže. Lahko bi izbral katerikoli njihov komad, ampak tale se trmasto vrača v ospredje. »Hvala tebi hvala za takšen song!« Izpostavil pa bi tudi globoka besedila Marcela Kralja, ki potrebujejo več branj, da bi razumeli njihovo bistvo, če sploh. V zasedbi sta tudi izkušena glasbenika Domen Malis in Miha Medvešek.

Jaša Lorenčič: recenzija albuma Predor (Odzven)


Drevored - Kdo ukradel mi je zvezde (Na zahod, 2017)

Gal: Pristen dolenjski rock v pravem pomenu besedne zveze! Bend, ki je nastal že daljnega leta 1979, je do zdaj nanizal dva albuma, trenutno pa snemajo material za tretjo ploščo. Prvi singel je že znan – Favona! Izbran komad je iz njihovega udarnejšega repertorja. Večplastna struktura, konstanten ritem in pomenljive besede glavnega avtorja Dušana Prosinečkega. To je kombinacija, ki prepriča tudi na koncertih v živo. Njihova glasba bi morala priti do širšega občinstva. Zasedbo sestavljajo še Miha Recelj, Primož Hudoklin in Andrej Zupančič.

Žiga Valetič:  recenzija albuma Na zahod (Odzven)


Lusterdam – Barve premoga so njene oči (2021)

Gal: Po uvodnem albumu Lepo mi godrnjaš se Lusterdam z izbranim singlom pripravljajo na studijsko nadaljevanje. Glavni avtor Hieronim Vilar je že od nekdaj pisal lepa besedila in še lepše melodije. Akustika mu ni tuja, kar je dokazal tudi z nastopom v Izštekanih na Valu 202, bend pa doda elemente folk rocka in countryja. Ta zmes je pri nas redka. V bendu svoj nenadomestljiv del dodajo še Mirko Medved, Jure Volgemut in Ven Jemeršič. Ta komad predstavlja čudovito razmerje med akustično kitaro, vokalom in klaviaturami. Hieronim najraje poje o razmerjih.


Posebni gostje – S teboj (2019)

Gal: Mlada zasedba, ki prihaja z Gorenjske in je nase opozorila z nastopi na festivalih Castle in Lent, pred kratkim pa so odprli tudi koncert za Joker Out. Kjerkoli se pojavijo, obiskovalci zapustijo njihov koncert s pozitivnimi občutki. V osnovi gre za folk rock indie glasbo, ki pa še najbolje zazveni v živo. Tam dodajo svojo neprekosljivo spontanost, očarljivost, energijo in simpatičnost. V veselje jih je gledati, kako se zabavajo ob preigravanju melodičnih skladb, ki pa zaidejo tudi v rock. Nastane totalna »feel good« izkušnja. Plesni koraki so neizbežni. Izbrana pesem je bila ena njihovih prvih, zato nosi poseben pomen znotraj njihove setliste. Na odru poleg frontmana Benjamina Burgarja veselo prepevajo še Tilen Stenovec, Matej Naglič, Aleš Gerkman in Klemen Jelenc.

Iz uredništva:

Gal Jerman
že več let deluje kot glasbeni novinar portala Rocker.si, kjer je specializiran za intervjuje in reportaže, skrbi tudi za marketing in opravlja vlogo urednika. V prostem času preko platforme Jerman Boooking pomaga zasedbam do nastopov. Do pred kratkim je bil agent pri Zip Bazi v Trzinu. Gal je končal nižjo glasbeno šolo (smer klasična kitara), več let je nastopal po kitarskih festivalih ter igral v škofjeloškem kitarskem orkestru. Je strasten glasbeni navdušenec ter redni obiskovalec koncertov doma in v tujini.