30.06.2021

Iz moje poslušalnice: Nika Vogrič Dežman

Pred začetkom 37. mednarodnega festivala Druga godba (2. - 10. julij 2021) svoj glasbeni izbor predstavlja v.d. direktorice ter vodja stikov z javnostmi pri Zavodu Druga godba Nika Vogrič Dežman.

SIGIC

Nika Vogrič Dežman
Foto: Paul Bourdrel

Martin Martian feat. Neomi - Roadtrip

Nika: Nobena skrivnost ni, da me je v zadnjem letu z vstopom na slovensko glasbeno sceno prijetno presenetil moj brat. Domiselni teksti prinašajo svežino na področju domačega glasbenega tekstopisja, glasba pa navkljub svoji izraziti neagresivnosti najde pot v ušesa, tudi tista zahtevnejša. And believe you me - včasih po ure ostane tam. Skratka, nekompleksno v dobrem smislu in visoko nalezljivo. Roadtrip je prijazen poletni komad in ni vrag, da si ne bosta Martin in Neomi še kdaj segla v roko in dostavila še kaj ljubkega. V razmeroma kratko trajajočem obstoju Martin Martian se Martin lahko okiti s Popevko tedna na Val 202 (komad Moje napake) in s stream koncertom v sklopu letošnjega cikla Cankarjevi torki.

Katja Šulc - Historia de un amor (Caricias, 2021)

Nika: Letošnja že 37. edicija festivala Druga godba se s svojim programom v veliki meri obrača k slovenskim glasbenikom in njihovim novim izdajam. Kar tri premiere si lahko obetamo v sklopu festivala (poleg Katje še projekt Zvezdane Novaković ZveN »ČARALICE« in prvotno planirana premiera albuma Kužne pesmi) in ena izmed teh je premiera novega albuma Katje Šulc z naslovom Caricias, ki se ima zgoditi 10. julija v poletni intimi vrta na Vodnikovi domačiji. Caricias je Katjin najosebnejši album do sedaj in predstavlja nekakšno refleksijo njenega odnosa do Mehike. Na izdanem albumu so avtorske pesmi, priredbe in staroselske pesmi, pa tudi uglasbena poezija mehiških avtorjev.

birds of unknown - To find a Place (2020)

Nika: Če so lansko leto na Klubskem maratonu veliko pozornosti poželi Pantaloons, letos to napovedujem za trio birds of unknown. Patricija Škof pri projektu sodeluje s kitaristom Tilnom Beigotom in saksofonistom Tiborjem Pernarčičem, mladinci pa so žanrsko popolnoma
neobremenjeni. Predvsem iščejo svoj glasbeni izraz, navdih pa črpajo iz jazza, soula, etna in avantgarde. Če ne bi bilo Radia Študent, najbrž nikoli ne bi odkrila tega (in marsikaterega drugega) slovenskega glasbenega bisera.

Katalena - Ah, le kaj ti povem (2021)

Nika: Katalena je bend, ki pravzaprav ne potrebuje nobene daljše predstavitve, saj imajo že desetletja prostor v srcu slehernega Slovenca_ke. Nedavno so izdali že deveti studijski album z naslovom Kužne pesmi, ki bi moral premierno zazveneti na letošnjem festivalu, a nam je načrte na žalost prekrižala višja sila. Katalenci bodo zato na 37. Drugi godbi nastopili 7. oktobra. Fun fact: nobena slovenska skupina se ne more pohvaliti s štirimi nastopi na našem festivalu.

K: - Throw It Away (K:, 2021)

Nika: K: collective z Veroniko Kumar na čelu združuje najobetavnejše predstavnike mlajše generacije, ki so nase prvič resno opozorili s koncertom v Parku Sveta Evrope na 60. Jazz festivalu Ljubljana. Njihovo glasbo bi zaradi izrazite žanrske raznovrstnosti prav s težavo popredalčkali, najlažje pa rečemo, da se gibljejo nekje med jazzom in rockom. Throw it away je pravzaprav aranžma skladbe vsestranske umetnice Abbey Lincoln, »preoblečen v 12-minutnega psihedeličnega orjaka s kitarskim solom«, a v zbirki produkcijsko neobdelanih studijskih in koncertnih posnetkov na Bandcampu se nahaja lepo število izjemno skrbno skomponiranih skladb, ki sta jih po večini prispevala Veronika in Tobija Hudnik. Za nameček sta bila Veronika in njen kolektiv izbrana na razpisu evropskega projekta sodelovanja Footprints, ki bo zasedbi v zadnji fazi projekta omogočil 10 dnevno turnejo po Evropi.

Iz uredništva:

Nika Vogrič Dežman je muzikologinja, v.d. direktorice ter vodja stikov z javnostmi pri Zavodu Druga godba, social media manager pri festivalu Forum Nove glasbe in glasbenem ciklu SiBrass. Pred pandemijo tudi social media manager Jazz festivala Ljubljana in SMM za program druge glasbe v Cankarjevem domu. Nika je velika podpornica in redna poslušalka Radia Študent (student5 na 1919).