28.12.2020

Iz moje poslušalnice: Jaka Arh

Tokrat se selimo v Basel, kjer študij nadaljuje saksofonist Jaka Arh.

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Jaka Arh
Foto: osebni arhiv

freekind. – Beauty (2020)

Jaka: Nino in Saro sem spoznal na študiju v Grazu. Obe zelo talentirani glasbenici in čudoviti osebi, ki sta nedavno izdali svoj prvi EP! Njuna glasba z globokimi besedili je komentar na čas v katerem živimo in na osnovne človeške vrednote, ki bi - čeprav velikokrat niso - morale biti del vsakdanjega mišljenja vsakega človeka. 

Etceteral – Viking (Ama – Gi, 2020)

Jaka: Po mojem mnenju trenutno eden bolj zanimivih projektov na slovenskih tleh, ki ga sestavljajo Boštjan Simon, Marek Fakuč in Lina Rica. Že nekaj časa me zelo zanima kombinacija akustične in elektronske glasbe in mislim, da Etceteral to počne na najvišjem nivoju, ter ob tem ohranja veliko svežine.

Jaša Bužinel: Prikazen, lončnice, ogledalo in sence v zlati večerni svetlobi (Odzven)

ACTS! – Dusk (ACTS!, 2020)

Jaka: Pevka Ana Čop in pianist Thilo Seevers s svojo intimnostjo definitvno očarata vsakega poslušalca. Septembra sta izdala čudovit prvenec, sestavljen iz njunih interpretacij jazz standardov, uglasbene poezije in par avtorskih kompozicij. Način, kako se s svojo bližino, krhkostjo in skromnostjo dotakneta publike, je edinstven in fantastičen. Se definitvno veselim njunih izdanj v prihodnosti!

Nina Novak: Značajska glasba (Odzven)

Mirna Bogdanović - Knowing Nothing (Confrontation, 2020)

Jaka: Slovensko-bosanska pevka Mirna Bogdanović, delujoča v Berlinu, je definitivno eno večjih odkritij zadnjega meseca. Ravnokar je s čudovito zasedbo glasbenikov izdala album Confrontation. Eden tistih projektov, kjer se te vsak trenutek dotakne na poseben način; kompozija, izvedba in pa produkcija so na najvišjem nivoju.

birds of unknown - To find a Place (2020)

Jaka: Še eden izmed zelo svežih projektov na naših tleh, ki mislim da ustvarja izjemno glasbo. Patricija, Tilen in Tibor so vsak za sebe odlični glasbeniki, ki so združili svoje moči v tem čudovitem projektu. Se zelo veselim njihovega prvenca!

 Iz uredništva:

Jaka Arh je saksofonist in komponist, ki se je po končanem študiju v Gradcu septembra letos preselil v švicarski Basel, kjer nadaljuje s svojim podiplomskim študijem. Trenutno je član hrvaško-slovenske elektro-jazz zasedbe Trokut, ki akustični zvok jazz-a prepleta z elektronskimi vplivi. Letos oktobra so izdali svoj prvenec “Shapeless”, ki je bil med publiko zelo dobro sprejet. Med drugim bo album predstavljen tudi na prestižnem angleškem radiu Wordwide FM, ki je v lasti svetovno znanega DJ-a Gillesa Petersona.
Jaša Bužinel: Izmuzljiv sodobni jazz, ki nastaja na relaciji Zagreb - Ljubljana (Odzven)