04.03.2021

Iz moje poslušalnice: Tjaša Fabjančič

Tjaša Fabjančič je slovenska pevka, skladateljica in tekstopiska, ki živi v avstrijskem Gradcu.

SIGIC

Tjaša Fabjančič
Foto: Nika Hölzl

Robert Jukič in Nina Strnad - Pada dež (Ženske, 2015)

Tjaša: Tale skladba mojega najljubšega slovenskega basista, ki že leta ustvarja neverjetno tenkočutno glasbo in besedila, še posebej od projekta »Ženske« dalje, me v prelepi interpretaciji Nine Strnad ovije v svojo toplino in mehkobo...

Matej Krajnc: recenzija albuma Ženske (Odzven)


Mirna Bogdanović - Confrontation (Confrontation, 2020)

Tjaša: To je naslovna pesem albuma mlade pevke in skladateljice, ki je ustvarila moderno orkestralno jazzovsko glasbo z vokalom. Moderno in pogumno, berlinsko, neposredno.

Nina Novak: recenzija albuma Confrontation (Odzven)


Zvezdana Novaković ZveN - Zaplešiva (2020)

Tjaša: Zvezdano poznam še iz študija jazz petja v Gradcu. Občudujem njeno radovednost in pogum pri nenehnem raziskovanju glasbe in glasu, njeno vsestranskost in muzikalnost. Pri vsem tem pa včasih zadostuje že harfa in glas, preprostost in iskrenost.


Wckd Nation - The Swan King (2019)

Tjaša: Popelje me v čas Incognito, Erykah Badu, a hkrati deluje zelo sveže. Akustična, harmonsko bogata, melodična plesna glasba z odličnim vokalom in pihalno sekcijo.


Alja Petric & JUNEsHELEN - Intuitive Bis Song (2018)

Tjaša: Nekaj povsem drugačnega, meditativnega, mističnega, všeč mi je to prvinsko raziskovanje glasu in njegovih učinkov.


Iz uredništva:

Tjaša Fabjančič
je slovenska pevka, skladateljica in tekstopiska, ki živi v avstrijskem Gradcu. Jazzovsko petje je študirala na Univerzi za glasbo v Gradcu in na konzervatoriju v Amsterdamu. Je večkratna finalistka kompozicijske nagrade Jazzon, leta 2009 pa je prejela 1. nagrado Jazzona za skladbo Smeh in solze. S svojo jazzovsko zasedbo Playgrounds je bila nagrajena na več evropskih jazzovskih tekmovanjih in je izdala dva albuma, Traveling in Circles. Na prvem solističnem albumu Pripovedi/ Erzählungen/ Tales (2013), ki je bil odlično sprejet tako na slovenski kot na avstrijski glasbeni sceni, se je približala šansonu in glasbam sveta, na pravkar izdanem albumu MINIATUREn pa predstavlja preplet songwritinga in melodičnega jazza s poetičnimi besedili v več jezikih.

Tjaša Fabjančič - Flower Daughter (MINIATUREn, 2021)


Nina Novak: recenzija albuma MINIATUREn (Odzven)