01.02.2021

Iz moje poslušalnice: Same babe

Šansonjerska grupa je k izzivu pristopila s kolektivno sinergijo - vsak član je izbral po en komad.

SIGIC

Same babe
Foto: Martin Jelovšek

Drajnarjuva vampa - Nočna pesm (Divji zahod, 2018)

Marko Jelovšek: Porcija bizarnosti, družbene (samo-)kritičnosti, drzne interpretacije, minimalistične sonične učinkovitosti … take reči premolokrat slišim po radiju … škoda. Pa ta pesem je res lepa!
Katarina Juvančič: recenzija plošče Divji zahod (Odzven) 

Nesesari Kakalulu - Um Pah (nesesari kakalulu, 2018)

Matjaž Ugovšek - Ugo: Včasih preprosto ne zmorem več poslušat večinoma neuspešnih poskusov (ne le slovenskih) glasbenikov, da bi povedali kaj pomenljivega, brezčasnega skozi svojo glasbo. Takrat si zavrtim kak komad od Nesesari Kakalulu, največkrat Um Pah.
Ičo Vidmar: recenzija plošče nesesari kakalulu (Odzven)

Demolition Group - Nimam rad boga (Planet starcev, 2011)

Miha Nemanič: Prideš domov, živčen, slabe volje, sfrustriran, pol pa nabiješ tale komad in lahko j....š mater vsem.
Igor Bašin: recenzija plošče Planet starcev (Odzven)

Dagi in Luka Sešek - Jasno je nebo (Mamin sin, 2021)

Marko Voljč: Lahkotem, pomirjajoč komad - prepotrebna pozitiva v teh časih ... pa še lepo večglasno petje.

Salamander - Na vratih Barcelone, na pragu Sarajeva (2019)

Viki Baba: Kljub temu, da je zasedba res že zelo stara, je tole zelo novo - zaigrano je bilo sicer pred dobrim letom, a objavljeno ravno pred enim tednom. Po desetletjih mirovanja so se Salamandri spet zbrali in fino je videti, kako zelo pri stvari so. To navdihuje! Namreč, v teh časih brez tiste najbolj prave (tj. žive) glasbe daje upanje, da nas morda vendarle še čaka nekaj koncertov za odigrati. Pa tudi komad mi s svojim hipijevskim štimungom zelo paše, ker me, zaprtega v haupštadt, spominja na razna peš-vandrajna in druženja s klapo v Šavrinskih hostah, tam nekje ob smaragdnem okljuku "Zmajske reke". In da, komaj čakam, da znova v "nasmehu nekega dneva stopim na svoje križišče in stresem pesek iz popotnih čevljev ... in povem, da sem bil tam," kot bi rekel njihov nekdanji soborec Tomaž Pengov.
Teja Klobčar: obzorja o delovanju kantavtorja Tomaža Pengova in skupine Salamander (Odzven)

Iz uredništva:
Skupina Same babe je aktivna že preko 15 let in je v tem času nanizala 4 kritiško odmevne albume. Nastopala je vse od vinskih kleti in raznih beznic do velikih festivalskih odrov, nekaj tudi v tujini. Večina repertoarja predstavljajo avtorske skladbe (avtor besedil je Viki Baba), poznani pa so tudi po zelo svojstvenih in često radoživih uglasbitvah nekaterih slovenskih pesnikov žmohtnega jezika. 

Same babe - Ljubica moja (Terezijanske, 2011)

Jože Štucin: recenzija plošče Terezijanske (Odzven)