21.10.2021

Ježkova nagrada Svetlani Makarovič

Igralka, dramatičarka, glasbenica, ilustratorka, pesnica, pisateljica, scenaristka in režiserka Svetlana Makarovič je prejemnica Ježkove nagrade za leto 2021.

SIGIC

Svetlana Makarovič
Foto: Naslovnica albuma Večerni Šansoni (Sanje, 2014)

Radiotelevizija Slovenija podeljuje nagrado Franeta Milčinskega - Ježka z željo, da bi spodbudila izvirne dosežke ter nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha. Letošnja podelitev bo že 33. po vrsti. Lani je Ježkovo nagrado prejel Vlado Kreslin, leto poprej pa Marko Brecelj.

Svetlana Makarovič, se je rodila leta 1939 v Mariboru, je slovenska pesnica, mladinska pisateljica, igralka, ilustratorka in šansonjerka. Izdala je več knjig šansonov, npr. Krizantema na klavirju (1990); z njimi je nastopala na avtorskih glasbenih recitalih za izbrano publiko. Tematika njenih šansonov je podobna kot v njenih pesmih, le da je predstavljena bolj humorno; dotika se sodobne družinske vzgoje, družabnih navad, moralnih norm in družbenih konvencij. Uglasbene šansone je nato v lastni pevski interpretaciji posnela na zgoščenke: Nočni šansoni (1983); Dajdamski portreti (1998), Namesto rož (1999), Pelin žena (1999). Napisala je tudi besedila za popevke Mesto mladih, Na na na (Neca Falk), V Ljubljano (Marjana Deržaj) in za uvodno pesem filma Sreča na vrvici (Marjeta Ramšak).

Za svoje delo je prejela številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada leta 1976, Levstikovo nagrado leta 1973 in 1975 ter Jenkovo nagrado leta 1994. Veliko Prešernovo nagrado je leta 2000 zavrnila. Kljub priletnosti sodeluje z mnogimi domačimi glasbeniki ter vsako leto na Kongresnem trgu v Ljubljani organizira tradicionalni koncert Nosil bom rdečo zvezdo, kjer nastopi z umetniki, ki 'jim je mar in ki hočejo s svojo pesmijo kovati nov svet'.


"Zdi se, kot da bi bil šanson za Svetlano Makarovič enako naravno umetniško okolje kot poezija in izjemne pripovedke, ker je lahko v šansonu še bolj igriva in kljubovalna, posmehljiva, duhovita do vseh mogočih človeških zablod, napak in hudobij, ki jih pri nas (pa tudi drugje po svetu) zares ne manjka... Njena 'uglasbena lahkotnejša poezija' je lahkotna samo na prvi pogled. V resnici gre v večini primerov za čisto pravo, žlahtno poezijo z razkošnim besednim zakladom, svežimi metaforami in formalno oblikovno spretnostjo, ki jo v takem 'lahkotnem' žanru premorejo le redki. Prisluhnite samo njenim izjemnim rimam, gladko tekočemu ritmu besed, jasnim sporočilom pesmi in njenemu končnemu učinku, ki nikoli ne razočara, niti tedaj ne, ko jo slišiš že velikokrat," je o njenem šansonjerskem področju ustvarjanja zapisal literarni in glasbeni kritik Jure Potokar.

Makarovičevi bodo nagrado podelili v nedeljo, 24. oktobra, v oddaji Vikend paket v neposrednem prenosu ob 17.20 na TV SLO 1.