30.11.2022

Ježkovo nagrado je letos prejel Vlado Poredoš

Glasbenik, pevec in avtor besedil Vlado Poredoš, predvsem znan kot vodja skupine Orlek je 34. dobitnik nagrade Franeta Milčinskega – Ježka, ki jo podeljuje RTV Slovenija.

SIGIC

Vlado Poredoš
Foto: Letošnji prejemnik nagrade Frana Milčinskega - Ježka. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

RTV Slovenija je leta 1989 Ježkovo nagrado ustanovila z željo, da bi spodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji njegovega duha.

O tokratnem nagrajencu je odločala žirija v sestavi Jelka Stergel (predsednica), Alenka Gotar, Gašper Salobir, Ingrid Kovač Brus, Nejc Jemec, Andraž Pöschl in Vanja Vardjan, ki je v utemeljitvi zapisala: "Vlado Poredoš kot ustvarjalec izžareva neizmeren optimizem, ki ga z lahkoto prenaša na občinstvo. Njegov umetniški pristop združuje karakterne prvine dveh pokrajin, ki sta zaznamovali njegovo življenje: melanholična subtilnost njegovega rodnega Prekmurja in neizprosna odločnost Zasavja, ki ga je Poredoš sprejel kot svoj drugi dom. Tako nastajajo unikatne interpretacije preštevilnih revirskih zgodb, ki jih Poredoš z izvirnimi avtorskimi refleksijami preliva v pesmi zasedbe Orlek".

Vladu Poredošu so Ježkovo nagrado podelili v nedeljo, 27. novembra, v oddaji Nedeljsko popoldne na prvem programu Televizije Slovenija. Orleki in Rudarska godba Hrastnik so ob tej priložnosti skupaj odigrali znamenito pesem Adijo knapi.