03.04.2018

Jubilejni, deseti Kulturni bazar

Kulturni bazar, vsakoletni dogodek na polju kulturno-umetnostne vzgoje pri nas, bo letos potekal 5. aprila 2018 v Cankarjevem domu v Ljubljani.

SIGIC

Kulturni bazar 2018

Tradicionalno nacionalno prireditev Kulturni bazar pripravljajo Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za zdravje ter Ministrstvom za okolje in prostor pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO. Izvršni producent Kulturnega bazarja je od samega začetka leta 2009 Cankarjev dom v Ljubljani.

Organizatorji so ob jubileju pripravili bogat in zanimiv program strokovnega usposabljanja, katerega osrednja tema je Evropsko leto kulturne dediščine 2018, posebno pozornost pa namenjamo tudi Cankarjevemu letu 2018 ter medgeneracijskemu povezovanju na področju kulture.

Enodnevna prireditev bo široko odprla vrata Cankarjevega doma – na razstavnih prostorih v treh preddverjih bo predstavila svojo bogato ponudbo skoraj 300 kulturnih ustanov ter številni samostojni kulturni ustvarjalci iz vse Slovenije. V predavalnicah in dvoranah se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice in strokovne razprave z različnih področij, vodeni ogledi predstav (gledališke, glasbene, plesne, filmske …), razstav ter nastopi ustvarjalcev in umetniških skupin, vse z željo doseči boljšo obveščenost o kulturni ponudbi v Sloveniji ter v strokovni in širši javnosti prebuditi interes za kulturno-umetnostno vzgojo oziroma za kulturo.

Kulturno-umetnostna vzgoja je v zadnjih desetih letih pomembna tema v svetovnih, evropskih ter nacionalnih krogih, povezanih z vzgojo in izobraževanjem ter kulturo. Različne študije kažejo, da lahko kulturno-umetnostna vzgoja pomembno prispeva k motivaciji in ustvarjalnosti otrok in mladine ter tako razvija temelje za ustvarjalno in produktivno družbo. Strokovnjaki po svetu in pri nas prepoznavajo, da so izkušnje otrok in mladih s kakovostno kulturno-umetnostno vzgojo ključne za njihov celostni razvoj.