24.05.2022

Karmina Šilec je prevzela nagrado za glasbeno gledališko ustvarjanje Music Theatre NOW

Te dni v Rotterdamu poteka Festival O. za opero, glasbo in gledališče, kjer sodeluje tudi Karmina Šilec. V soboto je v Mariboru predstavila nov avtorski projekt ŠEMA.

SIGIC

Threnos

Nagrado je Karmina Šilec prejela za produkcijo Carmine Slovenice THRENOS (za grlo), za katero se je predstava potegovala v konkurenci preko 150 predstav z vsega sveta. Posnetek predstave se s še dvema produkcijama neprestano predvaja v eno od dvoran kongresnega centra De Doelen vse do 29. maja v sklopu O.Cinema Now.

Včeraj je avtorica sodelovala tudi v programskem sklopu Širitev umetniških praks – dobitniki MTNOW nagrad v dialogu, kjer se je srečala s koreografsko gledališko umetnico in umetniško vodjo Nicole Beutler. Beseda je tekla o tem, kako spreminjata pomen dinamične umetniške oblike glasbenega gledališča.

21. maja je bila v Mariboru tudi prva predstavitev novega avtorskega projekta ŠEMA ELEKTRO, ki nastaja v produkciji Carmine Slovenice in v izvedbi ansambla Kebataola. Predstava za ženske glasove, akustične, elektroakustične instrumente in elektroniko nastaja kot del cikla BABA. Vsebinsko delo izhaja iz teme, ki sta jo zastavili knjigi Karmine Šilec Kolosalna balkanska fikcija in Katalog. Šema elektro je hibridno delo, projekt glasbeno-gledališko-pripovedne oblike, ki ruši meje med odrskimi govoricami in je metafora za odpiranje misli, dojemanja, izkušenj. Zastavlja obliko pripovedništva, ki je inspirirano z guslarskim konceptom govora in petja ob spremljavi enostrunskega glasbila. Glasbeni jezik se poigrava z dvojnostmi med urbanim in ruralnim, ljudskim in »visokim«, analognim in digitalnim, monofonim in polifonim. Uporaba sodobne tehnologije za produkcijo glasbe (npr.hibridizacija in kloniranje glasov in zvokov) in fiktivnih referenc na tradicionalno dediščino (izmišljena etničnost) prinaša različne pomenske smeri. Projekt je bil predstavljen kot delo v nastajanju.