08.12.2021

Nagrada Music Theatre NOW produkciji Carmine Slovenice Threnos

Music Theatre NOW (Glasbeno gledališče ZDAJ) je edinstveno tekmovanje za prve produkcije novih del, ki so profesionalno nastala kjerkoli po svetu.

SIGIC

Nagrada Music Theatre NOW produkciji Carmine Slovenice Threnos
Foto: Rudi Uran

Od leta 2008 se je na tekmovanje prijavilo več kot 1000 svetovnih premier nove opere in glasbenega gledališča. Zmagovalci so svoja dela uprizarjali na različnih festivalih po vsem svetu, kot so Operadagen (Rotterdam), Prototype Festival (New York) ali Shanghai International Contemporary Theatre Festival ACT. Produkcija Carmine Slovenice THRENOS (za grlo), skladatelja Jacoba Cooperja, v režiji Karmine Šilec, je prejela ugledno mednarodno nagrado Glasbeno gledališče ZDAJ (Music Theatre NOW)

Predstava Threnos v izvedbi ansambla Choregie – novoglasbeno gledališče, je bila v Sloveniji premierno predstavljena marca 2020. Ustvarila jo je mednarodna umetniška zasedba, ob skladatelju Jacobu Cooperju in avtorici glasbenega in uprizoritvenega koncepta Karmini Šilec, še pesnica Dora Malech, scenograf Dorian Šilec Petek, avtorica risb in videa Young Joo Lee, umetniška sodelavka Sidra Bell, kostumografka Tina Bonča, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak. Glasbo za 16 procesiranih glasov in elektroniko je zvočno oblikoval Danilo Ženko, video projekcije je vodil Grega Tanacek. Predstava je nastala v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor. Threnos je letos izšel na DVD plošči, na voljo je tudi kot video na zahtevo.

 "THRENOS (za grlo) je vznemirljiva predstava ne le zaradi rituala, v katerega vključi občinstvo, temveč tudi zaradi močnega sporočila. Zamisel o razumevanju narave in refleksiji družbe skozi metaforo žalujočih živali stoji kot izkušnja, v kateri je povezanost  zagotovljena. Tudi glasbena kompozicija izstopa kot poziv k skupnostim in k lepoti, ki ji močna forma postavitve daje navdihujoč medprostor za notranjo refleksijo." (strokovna žirija mednarodnega tekmovanja Music Theatre Now 2021)

 Tisto, kar je tako pogosto skrito v zakulisju, je v Threnosu na oder pripeljano kot predstava, ki ponuja prostor za obračun in razmislek. Klavnice so prostor, kjer se srečajo človek, stroj in žival. S tem se Threnos sprašuje o sodobni družbeni paradigmi, v kateri človek s pretiranim poveličevanjem lastne kulture skoraj popolnoma uničuje naravo.

To je že druga nagrada Music Theatre NOW Karmini Šilec po v kategoriji Glasba onkraj opere nagrajeni predstavi Iz veka vekov… v produkciji SNG Maribor (2008).