04.07.2023

Nova nagrada za Karmino Šilec

Karmina Šilec bo prejela mednarodno nagrado za dela in dosežke, ki predstavljajo izjemen prispevek k razvoju glasbene umetnosti

Press info

Nova nagrada za Karmino Šilec
Foto: Carmina Slovenica

V čast eni najpomembnješih ustvarjalk na področju glasbene umetnosti v širšem mednarodnem prostoru Darinki Matić Marović je mednarodni festival KotorArt - Don Brankovi dnevi glasbe - ustanovil nagrado z njenim imenom. Podeljujejo jo umetnicam za njihova dela in dosežke, ki predstavljajo izjemen prispevek k razvoju glasbene umetnosti na področju nekdanje Jugoslavije. O dobitnici nagrade odloča mednarodna žirija, ki jo sestavljajo priznane teoretičarke in glasbenice. Nagrado bodo podelili v Kotorju, 24. julija, v sklopu dogodkov "Vox feminae" na Trgu filozofa.

Mednarodna žirija je v utemeljitvi poudarila, da so bili projekti Karmine Šilec nagrajeni s pomembnimi mednarodnimi nagradami za delovanje na scenskih področjih, ki vključujejo glasbo. Prispevek Karmine Šilec k razvoju glasbene umetnosti v našem prostoru je tudi posebna oblika delovanja, povezana z glasbeno dediščino in njeno implementacijo v sodobno ustvarjalnost. »Karmina Šilec, slovenska umetnica širokega spektra delovanja, dirigentka, gledališka režiserka in skladateljica, ki nenehno išče novo glasbo in nova področja odrskega izražanja, ustvarja projekte z različnimi opernimi in dramskimi hišami, festivali in ansambli po vsem svetu. Karmina je z izvirnim in raziskovalnim pristopom v zborovsko glasbo in glasbeno gledališče vnesla svežino ter zgradila lasten stil umetniškega izražanja, ki ne pozna meja kultur in narodov. Karmina Šilec je s svojo drznostjo, provokativnostjo in erudicijo preoblikovala različne vokalne zasedbe v vrhunske umetniške formacije najvišjega ranga«, je poudarila predsednica žirije Dobrila Popović.

Darinka Matić Marović (1937-2020) iz Kotorja je bila dirigentka, profesorica in prva ženska rektorica s kar petimi mandati na Univerzi za umetnost v Beogradu. V petinštiredestletni dirigentski karieri je vodila preko 10.000 koncertov po vsem svetu. Odločna, ostra, osredotočena, neomajna, čustvena, močna v svojem nastopu, nežna v srcu - je predstavljala steber domače kulture in umetnosti ter postavljala visoka merila novim generacijam umetnikov.