27.08.2020

Pričetek sezone 2020/2021 s pričetkom študija vstopom novega projekta - Dert

Po uspešni premierni uprizoritvi glasbeno scenskega projekta Threnos (za grlo) ameriškega skladatelja Jacoba Cooperja, marca 2020, Carmina Slovenica te dni pričenja s študijem novega dela finske skladateljice Tellu Turkka: Dert- endemske pesmi.

Press Info

Carmina Slovenica
Foto: Sintija Habjanič

Dert odpira vprašanja o izbiri. O delu avtorica koncepta in besedil, Karmina Šilec, pravi, da prinaša ohlapnejši koncept mita o izbiri, ki bo sploščil hierarhije med poetičnim in dokumentarnim, med zgodbami in spomini, zgodovino in sodobnimi raziskavami, zgodovino in sodobnim političnim in etničnim. Izvedba je zaupana štirindvajsestčlanskemu ansamblu Novoglasbenega gledališča Choregie.

Ob tem bo letošnjo jesen knjiga Melite Forstnerič Hajnšek Planet Carmina doživela izdajo v angleškem prevodu. Knjiga Planet Carmina o dirigentki in umetniški vodji Karmini Šilec, njenem svetovno znanem zboru Carmina Slovenica, njenih izvirnih raziskovalnih pristopih v glasbi in scenskih umetnostih odkriva vznemirljivo slovensko umetniško glasbeno poglavje, razpeto med domom in svetom, med globalnim in lokalnim, je v slovenščini izšla v 2018, in sicer v tiskani in digitalni obliki.

Threnos (za grlo), ki je dosedaj doživel le eno javno uprizoritev, tik pred prepovedjo javnih dogodkov zaradi Covid 19, je maja letos doživel uspešno mednarodno premiero na Operadagen Rotterdam v digitalni inačici, ki je tudi izšla kot nov založniški izdelek CS. Ob njem so izdali tudi CD ploščo Pokrajine – Zima. Za prihajajočo sezono Carmina Slovenica napoveduje še nekaj založniških izdelkov, med njimi tudi prvo zvočno knjigo Institucija V. in LP ploščo Dert.