23.11.2022

Karmina Šilec: Philomela geolokacijska zvočna razstava

V zvočni geolokacijski razstavi Philomela preplet med zvočno in vizualno arhitekturo ustvarja vznemirljiva prostorska doživetja. Zasnovana je tako, da sprehajalca potopi v zvoke in v prostor z umestitvijo glasbe v prostore zunanjih dvorišč Kultutrne četrti Minoriti.

Press info

Karmina Šilec: Philomela geolokacijska zvočna razstava

Arhitekturni prostor ni nujno celovito sporočilo, polno smiselno postane šele, ko se uporabi. Arhitektura lahko postane zanimiva tudi, če jo doživimo s sluhom. Prostor skozi zvok. V zvočni razstavi Philomela preplet med zvočno in vizualno arhitekturo ustvarja vznemirljiva prostorska doživetja. Zasnovana je tako, da sprehajalca potopi v zvoke in v prostor z umestitvijo glasbe v tihe prostore zunanjih dvorišč. Skladbe zvenijo kot pokrajina, ki oblikuje izkušnjo.

Po namestitvi brezplačne aplikacije na pametne telefone in prenosu projekta Philomela lahko sprehajalci z lastnim tempom raziskujejo prostore in s tem sprožijo gosto paleto glasbenih celic, ki so skrbno oblikovane tako, da se skladajo s krajino in znamenitostmi okolice Minoritske cerkve v Mariboru. Kombinacija sprehoda, poslušanja, branja in ogleda videoprojekcij na zidovih na prostem sprehajalcu omogoča veččutno izkušnjo.

Program obsega dela baročnih skladateljic zahodne in vzhodne poloble, in sicer dela redovnic Marie Joachine Rodrigues, Caterine Assandre, Chiare Margarite Cozzolani, Marie Xaverie Perucone in avtorice najstarejše dokumentirane skladbe s Kube, Teodore Gines. Glasbo izvajajo izključno ženske izvajalke, in sicer: Carmina Slovenica, Karmina Šilec, Irena Pahor, Urška Breznik, Dina Slama, Simona Raffanelli Krajnc, Biserka Petkovič, Olga Pečeny, Sonia Altinier in Monica Pelliciari.

Philomela opozarja na zavedanje o vrzeli v našem poznavanju glasbe, ki so jo ustvarile ženske. Namen projekta je spremeniti naše razumevanje kanona klasične glasbe in njene pretežno moške podobe. Cilj projekta je raziskati pozabljeno identiteto zgodnjih skladateljic. Cilj je, da v celoti izbrišemo potrebo po izrazu "ženske" skladateljice.

Projekt je nastal ob 20. obletnici nastopa Carmine Slovenice v Vatikanu, ko je bilo v baziliki sv. Petra končno slišati skladateljice redovnice.

Avtorica: Karmina Šilec

Skladateljice: Maria Joachina Rodrigues, Teodora Ginés, Caterina Assandra, Chiara Margarita Cozzolani, Maria Xaveria Perucona

Izvajalke: Carmina Slovenica, Karmina Šilec, Irena Pahor, Urška Breznik, Dina Slama, Simona Raffanelli Krajnc, Biserka Petkovič, Olga Pečeny

Premiera: 25. november 2022 ob 19. uri *za zaprto skupino

Ponovitve: 28., 29. november 2022 ob 19. uri, 30. november 2022 ob 20. uri, Sodni stolp - Maribor

Dogodek je brezplačen. Potrebna je prijava na blagajna@lg-mb.si in prevzem brezplačne vstopnice na blagajni Lutkovnega gledališča ali v Info točki Kulturne četri Minoriti.