08.05.2020

Carmina Slovenica na Opernih dnevih

14. maja od 12 ure dalje bo svetovna premiera dela Threnos (za grlo) na platformi mednarodnega festivala Operadagen Rotterdam.

Press info

Carmina Slovenica

Delo sta zasnovala skladatelj Jacob Cooper (ZDA) in dirigentka Karmina Šilec. Gre za video različico projekta, ki je bil v produkciji Carmine Slovenice v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor v živo izveden in posnet v Minoritski cerkvi Maribor, najbrž kot zadnji glasbeno gledališki dogodek v Sloveniji pred uvedbo karantene (9. 3. 2020).
Mednarodni festival Operadagen Rotterdam prinaša sodobne trende v glasbenem gledališču in operi ter je odprt za različna glasbeno-gledališka iskanja. Kot "avanturistična" kulturna organizacija je Operadagen mednarodno cenjena in priznana, zaradi česar je bila nominiranaza nagrado Innovation Award združenja Classical:NEXT za in nagrado International Opera Award v kategoriji Najboljši festival.
Threnos (za grlo), v izvedbi 16 solistov novoglasbenega gledališča Choregie, preigrava odnos med človekom in živaljo. Živali so kot marginaliziran subjekt izhodišče, metafora. V bistvu pa gre za človeka in za premislek o njem samem. Za ustvarjalce je bila pomembna tudi zastavitev dela, ki vzpostavlja možnosti za premisleke o radikalni transformaciji odnosov med ljudmi in živalmi. Kar je prav posebej relevantno v času, ko se svetovna pandemska tragedija kaže kot odraz tega človekovega odnosa do živali ter pohlepa sodobne industrije, še posebej predelovanja mesa.

Več o projektu

Povezava na ODR TV