10.10.2017

Carmina Slovenica je predstavila novo sezono

Umetniška voditeljica Karmina Šilec je predstavila bogato umetniško dogajanje, ki ga bodo zaznamovali cikel Choregie, trije premierni dogodki, pomembna mednarodna gostovanja, novosti na založniškem področju ter mnogi drugi dogodki in aktivnosti v produkciji Carmine Slovenice.

Sigic

Carmina Slovenica je predstavila novo sezono
Foto: Arhiv Carmine Slovenice

Cikel Choregie v kulturno okolje mesta in Slovenije prinaša koncerte vidnejših slovenskih in tujih umetnikov ter lastno produkcijo glasbenih in glasbeno-scenskih projektov, v letošnji sezoni predstavlja ugledna umetniška imena in prinaša kar dve lastni scenski produkciji. Na prvem koncertu Zveneče skulpture, 21. oktobra, bodo nastopili Slovenski tolkalni projekt, dramski igralec Jure Ivanušič in komorni zbor Carmina Slovenica z dirigentko Karmino Šilec. Do 3. marca se bodo zvrstili še štirje koncerti, o katerih lahko več preberete TUKAJ.

Med premiernimi projekti velja izpostaviti scenski koncert VOGP: Glasba preživetja (2. in 3. marec 2018), ki odraža trenutke v življenju žensk, ki zapojejo ob soočanju s trpljenjem in smrtjo. Poudarja ideje o upanju, veri in lepoti, ki še naprej zvenijo, ko zveni glasba ženskega vokalnega orkestra v nezaslišanih trenutkih terorja, v nepričakovani drami sredi tropskega pragozda.

Premierno bosta izvedena tudi koncerta Pasijon za deklico z vžigalicami Davida Langa (5. januarja v Viteški dvorani Križank in 7. januarja v mariborski Minoritski cerkvi) in Tabu Tabu (8. maja 2018 v mariborski Unionski dvorani), ki povezuje starožitnost s sodobno odrsko umetnostjo.

Carmina Slovenica je močno prisotna na tujih koncertnih odrih. Letos se bo podala na festivala Operadagen v Roterdam, tokrat s projektom VOGP: Glasba preživetja  ter Musica Sacra v Italijo, kjer bo predstavila projekt Tabu Tabu.

Na zgoščenki bo izšel program Laude Cortonese Gavina Bryarsa, ki je bil premierno izveden novembra lani. Zbirka skladb za tri soprane a cappella – Laude Cortonese ima svoje korenine v srednjeveški glasbi.

Izšla bo tudi knjiga Planet Carmina, avtorice Melite Forstnerič Hajnšek, knjiga o dirigentki in umetniški vodji Karmini Šilec, njenem svetovno znanem zboru, vokalnem gledališču Carmina Slovenica, njenih izvirnih, raziskovalnih pristopih v glasbi in scenskih umetnostih, ki odkriva vznemirljivo slovensko umetniško glasbeno poglavje, razpeto med domom in svetom, med globalnim in lokalnim.

Koncertni cikel Attacca je del širšega programa Attacca, ki v Sloveniji in mednarodno poteka že vrsto let. Carmina Slovenica želi kot producent tega koncertnega cikla na oder prinesti svež, ambiciozno zastavljen program. Prvi del sezone je zaznamoval izjemno uspešen Poletni glasbeni tabor Attacca (avgust 2017), na katerem je sodelovalo več kot 100 udeležencev, ki so štiri dni ustvarjali pod mentorstvom osmih pedagogov, v nadaljevanju pa tradicionalni koncert ob Svetovnem dnevu zborovske glasbe, 12. 12. 2017 v mariborski Unionski dvorani.

Tudi v tej sezoni bo potekalo celoletno glasbeno izobraževanje pod okriljem Pevske šole CS in jesenske avdicije in vpisi še zmeraj potekajo. Otroci se lahko vključujejo v glasbeni tabor Attacca, otroški zbor PU, zbor Junior CS in skupina Prime.

Pred zborom Junior CS, ki odslej deluje pod vodstvom Kerstin Pori, bo to jesen izvedba glasbeno scenskega projekta Tadeje Vulc Kraljestvo glasbe in ponovitve muzikala Škatlica z gumbi, ki ga bodo predstavili v okviru programa Kulturni dnevnik. Več o Pevski šoli CS lahko preberete TUKAJ.