23.08.2021

Koncertni cikel Plečnik & a-cappella

V koncertnem ciklu Plečnik & a-cappella, ki je bil z velikim uspehom prvič izveden septembra lani, se prefinjeno dopolnjujeta glasba in arhitektura.

SIGIC

Plečnik & a-cappella

Na petih slikovitih Plečnikovih lokacijah v Ljubljani boste lahko prisluhnili petim priznanim vokalnim zasedbam in zborom. Cikel začenja koncert Ljubljanskih madrigalistov "pri mojstru doma", na vrtu za Plečnikovo hišo na Trnovem, kjer so ob sprehodih nastajale njegove arhitekturne kreacije in kjer se je pogosto srečaval s sosedom in prijateljem Franom Saleškim Finžgarjem. Koncerti se bodo nadaljevali v Narodni in univerzitetni knjižnici, njegovem monumentalnem delu, ki prav letos praznuje 80-letnico izgradnje. Prava poslastica bo koncert zasedbe Ingenium Ensemble v Veliki čitalnici NUK-a, ki velja za arhitekturni biser, evrovizijski zbor iz leta 2017 Carmen manet pa se bo predstavil v atriju NUK-a. Koncertni cikel bosta zaokrožila koncerta v edinstveni cerkvi sv. Cirila in Metoda za Bežigradom s prav posebnima sporedoma: s srednjeveško obarvanim sporedom na temo kodeksa Llibre Vermell (Rdeča knjiga) iz samostana na gori Montserrat v Kataloniji (APZ Tone Tomšič) in soočenjem nemške in francoske sakralne glasbe 19. in 20. stoletja (Komorni zbor Dekor).
Več informacij: TUKAJ

KONCERTI

Četrtek, 9. septembra 2021, ob 20.30
Vrt pred Plečnikovo hišo (Karunova 4–6, 1000 Ljubljana)

LJUBLJANSKI MADRIGALISTI
"Makalonca – harmonija prijateljstva"
Umetniška vodja: Klara Maljuga

Začetki Mešanega komornega zbora Ljubljanski madrigalisti segajo v leto 1991. Prvih deset let je bil umetniški vodja zbora Matjaž Šček, zatem pa so zbor vodili Walter Lo Nigro, Andreja Martinjak, Mateja Kališnik in Primož Malavašič. Od leta 2018 zbor vodi Klara Maljuga. Zbor je uspešno sodeloval na številnih tekmovanjih in doslej posnel osem zgoščenk, leta 2014 pa tudi svoj prvi videospot. "Bodimo ljudje in se sosedje radi imejmo. To je najlepša ograja." S takšnimi besedami je Plečnik ob selitvi na Mirje sprejel soseda, duhovnika in pisatelja Frana Saleškega Finžgarja. Prijateljstvo dveh intelektualcev je obrodilo mnogo umetniških biserov in pehalo vozove naše kulture naprej. S koncertom se priklanjamo temu, kar pride, preden se svinčnik dotakne papirja – navdihu in sodelovanju. 

Četrtek, 16. septembra 2021, ob 20.30
Velika čitalnica NUK (Turjaška 1, 1000 Ljubljana)

INGENIUM ENSEMBLE
"V kraljestvu knjig"
Umetniški vodja: Blaž Strmole

Ingenium Ensemble je mednarodno uveljavljena pevska zasedba iz Slovenije, ki se posveča tako izvajanju klasične zborovske glasbe kot tudi sodobnim stvaritvam. Skupina najpogosteje nastopa na tujih glasbenih festivalih, kjer ponosno zastopa bogato slovensko zborovsko izročilo. Med najvidnejšimi dosežki zasedbe naj omenimo uspehe na zborovskih tekmovanjih v Leipzigu, Arezzu in Tolosi, kjer je leta 2014 poleg zmage v obeh kategorijah za vokalne skupine prejela tudi nagrado občinstva. Za svoje mednarodne dosežke je zasedba leta 2015 prejela zlati znak Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Njihov tokratni nastop bo potekal v "kraljestvu knjig", v Veliki čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice.

Četrtek, 23. septembra 2021, ob 20.30
Velika čitalnica NUK (Turjaška 1, 1000 Ljubljana)

CARMEN MANET
"Pesem ostane"
Umetniški vodja: Primož Kerštanj

Carmen manet je 35-članski ženski pevski zbor iz Kranja, ki ga vse od ustanovitve leta 2011 vodi dirigent in glasbeni pedagog Primož Kerštanj. Skupaj poskrbijo, da njihove pesmi še dolgo odzvanjajo v ušesih in ostanejo zapisane v spominu navzočih poslušalcev. Carmen manet namreč v latinščini pomeni "pesem ostane". Zbor je na domačih in tujih tekmovanjih prejel številne nagrade, leta 2017 pa je v Rigi v Latviji na tekmovanju za Evrovizijski zbor leta postal »Evrovizijski zbor leta 2017«. Od takrat člani intenzivno nastopajo na domačih in tujih odrih. Leta 2018 so posneli svoj prvi studijski album Apollo 18, avgusta istega leta pa so med drugim i na slovitem belgijskem festivalu Nuit des Choeurs pred več kot 15.000 poslušalci.

Četrtek, 30. septembra 2021, ob 20.30
Cerkev sv. Cirila in Metoda (Kuzmičeva 6, 1000 Ljubljana Bežigrad)

APZ TONE TOMŠIČ
"Srednjeveška glasba iz Rdeče knjige samostana Montserrat"
Umetniška vodja: Jerica Bukovec

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani letos praznuje že 95. obletnico delovanja. Nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora, ki ga je v Ljubljani leta 1926 ustanovil France Marolt. Zbor so vodili priznani zborovodje: France Marolt, Radovan Gobec, Janez Bole, Lojze Lebič, Igor Lavrič, Marko Munih, Jože Fürst, Jernej Habjanič, Stojan Kuret, Urša Lah in Sebastjan Vrhovnik. Od oktobra 2015 zbor vodi Jerica Bukovec. APZ se že od svojega nastanka uvršča med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja, ne samo po izvajalsko-tehnični plati, temveč tudi po svoji programski usmerjenosti. Tokrat bo ob pomoči spremljevalnih glasbenikov stopil v čas srednjega veka v samostanu na gori Montserrat v Kataloniji in izvedel zborovsko stvaritev Llibre Vermell de Monserrat.

Četrtek, 7. oktobra 2021, ob 20.30
Cerkev sv. Cirila in Metoda (Kuzmičeva 6, 1000 Ljubljana Bežigrad)

KOMORNI ZBOR DEKOR
"Nemški in francoski sakralni biseri"
Umetniški vodja: Aco Bišćević

Komorni zbor Dekor se je že kmalu po svoji ustanovitvi leta 2015 zaradi svoje kakovosti in zanimivih ter tehtnih programov uveljavil kot eden vidnejših slovenskih vokalnih ansamblov. Pevci prihajajo iz vse Slovenije in zamejstva. Zbor vsako leto medse povabi uveljavljenega domačega ali gostujočega tujega dirigenta. Med njimi je stalnejše mesto zasedala tržaška Slovenka Petra Grassi. Leta 2018 je zbor pod njenim vodstvom zmagal na državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2018 v Mariboru. V petih letih delovanja je nanizal številne samostojne projekte in sodeloval z uveljavljenimi glasbeniki in sestavi, kot so Dani Jurisi, Mate Bekavec, Aco Bišćević, orkester Slovenske filharmonije, solisti Akademije Kronberg iz Nemčije idr. Pod vodstvom Aca Bišćevića bo zbor na tokratnem koncertu soočil nemško in francosko sakralno vokalno glasbo in odkrival skrivnosti glasbene retorike.