25.07.2017

Carmen manet - Evrovizijski zbor leta 2017!

Ženski pevski zbor Carmen manet je zmagovalec tekmovanja Evrovizijski zbor leta 2017! Sprejem zmagovalk in zborovodje Primoža Kerštanja bo v sredo, 26. junlija, ob 11. uri v avli RTV Slovenija.

Press

Carmen manet - Evrovizijski zbor leta 2017!
Foto: arhiv RTV Slovenija

Evrovizijski zbor leta je novo zborovsko tekmovanje, ki je letos v Rigi potekalo prvič. Gre za tekmovanje, ki poteka v okviru Evropskih zborovskih iger, ki skušajo v olimpijskem duhu v poštenem in miroljubnem tekmovalnem duhu združevati ljudi in narode. Na tekmovanju je sodelovalo devet članic mreže EBU (European Broadcasting Union), poleg Slovenije še Avstrija, Danska, Estonija, Belgija, Nemčija, Madžarska, Wales in gostiteljica Latvija. 

Carmen manet je ženski pevski zbor nekdanjih dijakinj Gimnazije Kranj, ki ga vodi zborovodja Primož Kerštanj. Zbor se redno udeležuje zborovskih tekmovanj doma in v tujini. Je prejemnik številnih referenčnih nagrad, med najpomembnejše se umešča velika nagrada na zborovskem tekmovanju v švicarskem Montreuxu. Primož Kerštanj vodi zbor od njegove ustanovitve leta 2011. Osem let je bil tudi zborovodja Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj, ob tem pa vodil tudi zbor Vox Carniola z Jesenic in APZ France Prešeren iz Kranja. Je tudi dvakratni prejemnik mednarodnega priznanja za najboljšega zborovodjo. 

O zmagovalcu tekmovanja Evrovizijski zbor leta je odločala tričlanska strokovna komisija v sestavi britanskega skladatelja Johna Rutterja, švicarskega zborovodje Nicholasa Finka in latvijske mezzosopranistke Elīne Garanča. Slovenski predstavniki so komisijo prepričali z izvedbo dveh zborovskih del, skladateljice Katarine Pustinek Rakar in skladatelja Sama Vovka. Gre za pripadnika mlajše generacije slovenskih komponistov in komponistk, ki sta osrednjo motiviko skladb črpala iz domačega ljudskega izročila. Skladba Pustinek Rakar z naslovom Adrca opisuje življenje ženske v slovenski ljudski pesmi. Vovkova skladba Ta na stolbci pa se naslanja na rezijansko tradicijo. Besedilo skladbe je v rezijanščini, pripoveduje pa o tradicionalnem praznovanju poroke v vasi Solbica v Reziji. Sodobna glasbena podoba vključuje tudi tradicionalno grleno petje. 

Slovensko udeležbo na tekmovanju sta omogočila RTV Slovenija kot članica mreže EBU in sofinancer Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Vsem pevkam iz Carmen manet in njihovemu zborovodji Primožu Kreštanju iskreno čestitamo! Osebno jim boste lahko čestitali jutri, v sredo 26. junija, ob 11. uri, ko se v avli RTV Slovenija pripravlja sprejem zmagovalne zasedbe.