05.09.2022

Koncertni cikel Plečnik in a-capella 2022

Po dveh odmevnih edicijah cikla se letos med 8. septembrom in 6. oktobrom znova obeta 5 vokalnih poslastic.

Press info

Plečnik in a-capella

V koncertnem ciklu Plečnik in a-capella se dopolnjujeta glasba in arhitektura, natančneje vokalna glasba in arhitektura mojstra Plečnika, ki je bila pred kratkim vpisana na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. V letošnjem letu obeležujemo tudi 150-letnico rojstva Jožeta Plečnika. Na petih slikovitih Plečnikovih lokacijah v Ljubljani lahko vsako leto v mesecu septembru prisluhnete petim priznanim vokalnim zasedbam in zborom.

Letošnji cikel začenja vokalni ansambel Lalá (8. september) v atriju Mestnega muzeja. Dva koncerta bo gostila monumentalna Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani (NUK). Na drugem koncertu v atriju NUK-a bo nastopil Komorni zbor Orfej iz Ljutomera, letošnji nagrajenec državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem, pod taktirko Andraža Hauptmana, na tretjem koncertu v edinstveni Veliki čitalnici NUK-a pa Vokalni ansambel Elinor iz Maribora s programom »Zgovornost tišine«. Na četrtem koncertu v cerkvi sv. Cirila in Metoda za Bežigradom se bo predstavil Komorni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pod taktirko Sebastjana Vrhovnika s sporedom, ki bo vključeval dela iz dežel, v katerih je deloval mojster Plečnik. Letošnji cikel bo sklenil prav poseben koncert Zbora Slovenske filharmonije pod taktirko Jerice Bukovec v cerkvi sv. Frančiška Asiškega v Šiški. S koncertom želijo ozavestiti proces žalovanja po pandemiji Covid-19 in se spomniti vseh, ki so bili prisiljeni v času pandemije zaradi narave bolezni umreti sami, v izolaciji in brez svojcev, pa tudi vseh, ki jim je pandemija kakorkoli spodnesla tla pod nogami. S tem koncertom se želijo dotakniti tudi visoke moralne drže mojstra Plečnika in njegovega pogleda na umetnost. Pri zasnovi koncerta sta sodelovala filozof Lenart Škof in skladateljica Bojana Šaljić Podešva.

Večino koncertov cikla bo posnel Radio Slovenija, pri projektu pa bo sodelovalo več ustanov, poleg zavoda im.puls art še Plečnikova hiša, MGML, NUK, Župnija Šiška, Župnija Bežigrad in RTV Slovenija. 

Koncertni cikel, ki bo potekal ob četrtkih, med 8.9. in 6.10.2022 ob 20.30, organizira zavod im.puls art. Umetniški vodja cikla je Niko Houška.

Koncertni cikel sofinancira Mestna občina Ljubljana, glavna partnerica  cikla pa je Zavarovalnica Triglav, d.d., ki je tesno povezana z opusom Jožeta Plečnika, saj je mojster Plečnik zasnoval tudi današnji sedež podjetja v Ljubljani na Miklošičevi ulici.

Projekt podpirajo še Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), Avstrijski kulturni forum in Plečnikova hiša.  

Več podrobnosti TUKAJ.