22.03.2016

Kultna zasedba Tantadruj ponovno v radijskem etru

Pred 30-imi leti je svojo glasbeno pot začela znamenita akustična zasedba Tantadruj. Svoj jubilej bodo nocoj zaznamovali z nastopom v prav tako kultni oddaji Izštekani Jureta Longyke.

Viktor Škedelj Renčelj

Skupina Tantadruj v začetku 80ih let 20. stoletja (foto: arhiv skupine)
Foto: arhiv skupine

Za slavnostni nastop na Valu 202 so izbrali so repertoar iz vseh obdobij svojega ustvarjanja, predstavili bodo uglasbitve domačih in tujih pesnikov ter lastnih besedil. V posebnem sklopu bo vsak od osrednjih treh članov skupine – to so Aleš Hadalin, Boštjan Soklič in Mateja Blaznik - predstavil kos solističnega ustvarjanja. Ob tem naj opozorimo še na to, da se bodo Tantadruji za tokratno priliko močno številčno okrepili, saj jih bo z gosti vred zagodlo kar osem. 

Ob tem spomnimo še na historiat zasedbe Tantadruj:
Decembra 1986 so v sobi številka 330 v bloku številka ena Študentskega naselja v ljubljanski Rožni dolini Aleš Hadalin, Boštjan Soklič in Mateja Blaznik uprizorili prvo vajo nove akustične skupine. “Razmišljali smo, kaj bi sploh počeli. Ugotovili smo, da je v knjigah, ki nas obdajajo, toliko fantastičnih pesmi, ki naravnost kličejo po uglasbitvah. Treba jih je bilo le podkrepiti z glasbo. Ta recept je ostal do današnjih dni,” pripoveduje Boštjan. Prav on pa je bil kmalu tisti, ki je od recepta začel odstopati. Na repertoarju so se poleg Prešerna, Murna, Ketteja, Jenka, Kocbeka, Kosovela, Voduška, Shakespearja, Lermontova, Puškina, Rimbauda, Poeja in mnogih drugih znašle tudi uglasbitve Sokličevih besedil. Trio se je kmalu okrepil z drugimi glasbeniki in začel snemati. Leta 1990 je izšel vinilni prvenec Tantadruj. Leto kasneje so posneli tudi drugo ploščo, ki pa nikoli ni ugledala luči sveta. Prvo plodno obdobje skupine se je iztekalo. Leta 1992 so za pet let prenehali z delom.

Ko je leta 1997 izšel CD Strunam, jih je vnovično zanimanje javnosti oživilo. Odigrali so niz koncertov, tudi v oddaji Izštekani. In sčasoma znova ugasnili. Vendar nikoli povsem. Vznikali in ponikali so vsakih nekaj let. Sodelovali so s kantavtorjem Zdenetom Vodopivcem. Leta 2000 posneli ploščo Karantanski blues. Leta 2009 je sledil album uglasbitev Franceta Prešerna Kar je, beži. Ter konec leta 2012 plošča Pesmi iz polifona, na kateri prevladujejo uglasbitve slovenskih modernistov Ketteja in Murna. Odtlej so, pravijo, v dobri formi. “Težava skupine Tantadruj je bila, da se je vedno pojavljala ob nepravem času,” meni Boštjan, za katerega se zdi se, da je glavni motor skupine. Vendar je bil pri vseh podvigih tako ali drugače udeležen vsaj še eden od preostalih dveh ustanovnih članov. Tako lahko po treh desetletjih neizpodbitno zapišemo: jedro Tantadruja so kitarist in pevec Boštjan Soklič, pevec Aleš Hadalin ter kitaristka in pevka Mateja Blaznik. “Izhajamo iz prijateljstva, naše druženje ni le glasbeno, temveč tudi prijetno druženje po človeški plati,” pravi Soklič

Tudi na tokratnem jubilejnem izštekanem nastopu bo tako. Ob njih bodo številni sopotniki, ki so jih povabili posebej za to priložnost: čelist iz zgodnjega obdobja Dino Gojo, tesna sodelavka v zadnjih letih Petra Trobec s harmoniko, kontrabasom in glasom ter novi stalni član Andrej Tomazin s tolkali. Iz zasedbe Jezdeci škrlatne kadulje pa prihajata Bojan Šen z banjom in mandolino ter Vid Sark z basom, glasom in tolkali. 

(povzeto po najavnem sporočilu oddaje Izštekani)