28.03.2013

Letošnja Akademija Branimirja Slokarja

V Ljubljani bo med 12. in 31. julijem potekala Akademija Branimirja Slokarja, ki ponuja priložnost za učenje številnim domačim glasbenikov pod mentorstvom uglednih domačih in tujih skladateljev in instrumentiilstov

Tanja Benedik

Akademija Branimir Slokar kot del mednarodne iniciative v Ljubljani pripravlja serijo mojstrskih tečajev, orkestrsko akademijo in prenašanje znanj številnih uglednih mednarodnih glasbenikov. (Foto: Festival Ljubljana)
Foto: Festival Ljubljana

Akademija Branimir Slokar je plod večletnega razvoja projekta Connecting through music, ki ga je ekipa Društva Delavnica zasnovala za evropsko prestolnico kulture Maribor 2012. Razvijala ga je z različnimi institucijami iz Velike Britanije (podjetje za odnose z javnostmi Maclaurin Media Ltd. in koncertno prizorišče St. John’s Smith Square v osrčju londonskega Westminstra), Češke (Narodno gledališče iz Brna), Srbije (Balkan Urban Movement), Makedonije (Interkultura), Avstrije (Klub slovenskih študentov in študentk Gradec) in Slovenije (Glasbena matica in Festival Ljubljana) ter ob podpori umetnikov Branimirja Slokarja, Klausa Arpa, Reinholda Friedricha in Wolframa Christa, ki so se jim v naslednjih letih pridružili mnogi drugi glasbeniki, vrhunski solisti in iskani pedagogi. V petih letih je to postal mednarodni center izobraževanja, ki ga letno obišče več kot 350 glasbenikov iz več kot štiridesetih držav sveta.

Akademija nosi ime glasbenika svetovnega formata, virtuoza na pozavni, odličnega solista in predanega pedagoga Branimirja Slokarja. Poimenovanje je poklon izjemnemu glasbeniku in njegovemu pedagoškemu delu, ki se mu posveča že štiri desetletja, ter odraz zaveze o doseganju najvišjih glasbeno-izobraževalnih ciljev. Od leta 2013 je Akademija Branimir Slokar izobraževalni del Festivala Ljubljana in bo letos potekala med 12. in 31. julijem v Ljubljani.

Glasbeniki tu pridobivajo najrazličnejša glasbena znanja, od solistične, komorne in orkestrske igre ter koncertiranja na različnih odrih Evrope v sklopu orkestrske akademije do znanj o pripravi na profesionalno življenje, avdicije in pomembno interdisciplinarno delovanje. Omogočen jim je ogled prireditev in koncertov v sklopu Festivala Ljubljana, kjer lahko poslušajo nastope profesorjev mojstrskih tečajev in gostujočih orkestrov ter si ogledajo baletne, operne in druge svetovno priznane produkcije.

Mladi glasbeniki, njihovi profesorji, tutorji, pianisti in orkester se bodo občinstvu predstavili na komornih in orkestrskih koncertih ter ansambelskih recitalih na različnih prizoriščih v Ljubljani.

Orkestrska akademija udeležencem omogoča intenzivno delo v orkestru z mednarodno priznanimi glasbeniki, razvija njihov potencial in jim pomaga pridobiti izkušnje. Akademija poteka skozi vse leto v petih delovnih fazah. Smoter teh več faz je kontinuirano igranje v orkestru, ki mladim po eni strani zagotavlja temelje za uspešno prihodnje delo v orkestrih, po drugi pa omogoča organski razvoj samega akademskega orkestra. Repertoar je raznolik in namenjen zasedbam od največjega simfoničnega orkestra do komorne zasedbe brez dirigenta. Akademijo vodita dirigenta Klaus Arp, sicer mednarodno uveljavljeni dirigent in multiinštrumentalist, ter Živa Ploj Peršuh.

Mojstrske tečaje za orkestrske instrumente, koncertnega mojstra in dirigiranje ob Branimirju Slokarju, ki se uvršča med svetovno priznane tromboniste, vodijo glasbeniki z bogato orkestrsko in solistično kariero ter pedagogi z uglednih evropskih glasbenoizobraževalnih institucij.

Letos bodo svoje znanje udeležencem posredovala znana profesorska imena, kot so Gregory Ahss (koncertni mojster Camerate Salzburg in Komornega orkestra Gustav Mahler ter priljubljeni koncertni mojster Claudia Abbada), tolkalec Raymond Curfs (poučuje na Visoki šoli za glasbo v Münchnu in konservatoriju v Parizu), violinistka Latica Honda-Rosenberg (profesorica na univerzi v Berlinu), Martin Ostertag (nekdaj violončelist solist v Simfoničnem orkestru Južno-zahodnega nemškega radia Baden-Baden in Freiburg), kontrabasist Knut Erik Sundquist (redno koncertira z Norveškim komornim orkestrom in Norveškim baročnim orkestrom, Festivalskim orkestrom iz Luzerna in Komornim orkestrom Gustav Mahler), flavtist Felix Renggli (poučuje na Akademiji za glasbo v Baslu), klarinetist François Benda (redno koncertira s Simfoničnim orkestrom Bavarskega radia, Simfoničnim orkestrom Zahodnonemškega radia (WDR) iz Kölna, Simfoničnim orkestrom iz Basla, in Dunajsko komorno filharmonijo), Emanuel Abbühl (prvi oboist Londonskih simfonikov), fagotist Gustavo Núñez (prvi fagotist Kraljevega orkestra Concertgebouw), rogist Christian Lampert (mdr. solo rogist Simfoničnega orkestra frankfurtskega radia in Festivalskega orkestra Bayreuth), trobentač Reinhold Friedrich (prvi trobentač Festivalskega orkestra Luzern), Branimir Slokar, pianist Kalle Randalu (profesor na Univerzi za glasbo v Karlsruheju), Klaus Arp (vodja oddelka za dirigiranje na visoki šoli za glasbo v Mannheimu) ter Živa Ploj Peršuh, umetniški vodja in dirigentka orkestra Festine.

Prijave na letošnjo akademijo so možne le še do 31. 3., na delavnice pa do 25. 5. 2013 na spletni strani www.ljubljanafestival.si.