18.10.2021

Matija Krečič dobitnik nagrade vesna

Na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je skladatelj Matija Krečič prejel nagrado vesna za najbolj izvirno glasbo.

SIGIC

Matija Krečič, nagrada vesna 2021 za glasbo

Violinist in skladatelj Matija Krečič je študiral na Deželnem Konservatoriju v Celovcu, kjer je študij zaključil leta 2015. Prvo ploščo je z Gašperjem Banovcem posnel leta 2005, pri svojih sedemnajstih letih. Kalil se je v skupinah Terrafolk, Simbolični orkester, Gal in Severa Gjurin, Mar Django, Orkestrada, trenutno sodeluje z mnogimi glasbeniki oz. glasbenimi zasedbami, kot so Magnifico, Tomaž Hostnik, Siddharta, Skarabej in Momento Cigano. Je avtor aranžmajev ali skladb za več filmov in gledaliških predstav (SNG Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, film Montevideo, bog te video,...).

Na Festivalu slovenskega filma, ki se je v Portorožu sklenil 17. oktobra 2021, je Krečič prejel nagrado vesna za najbolj izvirno glasbo. Sodeloval je v nastajanju filmskega prvenca z naslovom Inventura režiserja Darka Sinka, ki je prejel nagrado za najboljšo režijo. Ker v proračunu niso imeli denarja za pravice za uporabo znanih pesmi, sta Sinko in Krečič sama ustvarila svoje različice dalmatinskih šlagerjev. Sinko je napisal besedila, Krečič pa jih je uglasbil.

"Matija Krečič je vesno za najboljšo izvirno glasbo prejel zaradi pogumne rabe močnih glasbenih poudarkov in odmika od glasbe, ki se staplja z oblikovanjem zvoka. Glasba tu, namesto tega, prevzame vlogo še enega filmskega lika," je v utemeljitvi zapisala strokovna žirija festivala.

Na festivalu so bili nagrajeni tudi nekateri glasbeni ustvarjalci delujoči v filmski industriji: Kukla (vesna za najboljši kratki igrani film), Julij Zornik (vesna za najboljši zvok), Niko Novak (vesna za najboljši eksperimentalni film) in Matter (posebno priznanje žirije/posebna omemba).

Matija Krečič