12.05.2023

Nagrade Zlata piščal 2023 so podeljene!

Sinoči je v mariborskem Sodnem stolpu strokovna glasbena akademija Zlata piščal podelila devete strokovne glasbene nagrade Zlata piščal.

Press info

MRFY
Foto: Tadej Majhenič

Novomeška indie rock pop skupina MRFY je prejela zlate piščali v kar treh kategorijah - za izvajalca leta, album leta Use in skladbo leta Angeli. Primorska vzhajajoča hip-hop izvajalka Masayah je postala novinka leta, Andrej Šifrer je prejel nagrado za življenjsko delo. 

Nagrajenci nagrade Zlata piščal

Izvajalec leta: MRFY

Album leta: Use - MRFY

Skladba leta: Angeli - MRFY

Novinec leta: Masayah

Nagrada za življenjsko delo: Andrej Šifrer

Strokovna glasbena akademija je sicer nominirance in prejemnike glasbenih nagrad Zlata piščal 2023 izbrala s točkovanjem med skoraj dva tisoč prijavljenimi deli in izvajalci.

Širša utemeljitev nagrade za življenjsko delo:

Andrej Šifrer, glasbenik, pevec, kantavtor in skladatelj zabavne glasbe, rojen v Stražišču pri Kranju, je svojo glasbeno pot začel leta 1976 s skladbo Zoboblues, dve leti kasneje pa je postregel s prvim albumom z večnimi pesmimi, kot sta Moje miške in Stoj, Marija. V večnost se je zapisal z dvojnim albumom Ideje izpod odeje, ki je izšel leta 1981. Ko zvonovi zapojo, Lepa dekleta, Romanje, Uspavanka za Evo, Martinov lulček - so le nekatere izmed skladb, ki si jih popevamo še danes. Do leta 2009 je izdal štirinajst albumov, Šum na srcu, Za prijatelje, Država, Kako mi zadišiš in mnoge druge so se vtisnile v naše glasbeno izročilo. Pesmi so večno aktualne in brezčasne, kar ga spremlja skozi celotni opus, predvsem pa večni žar mladosti, ki veje iz njih na pronicljiv, humoren in ljudski način. Punk glasbo je spravil v slovenski avtorski eter, s prepesnitvami in priredbami tujih avtorjev in uspešnic pa nam je predstavil avtorje in izvajalce (Jesse Winchester, Glenn Frey, Jackson Brown, Morrison-Williams) v že ponarodelih Gorska roža, Ostani z nami, Hiti počasi in Vse manj je dobrih gostiln.

Šifrerjev prispevek in pomen za slovensko glasbo je vsekakor izjemen.

Masayah
Andrej Šifrer