15.06.2016

Narodni muzej Slovenije zbira stara glasbila

Podari glasbilo in ga s tem zapiši v zgodovino: zbiranje glasbil in drugega glasbenega gradiva poteka do 30. novembra 2016.

Press info

Narodni muzej Slovenije zbira stara glasbila
Foto: arhiv NMS

Narodni muzej Slovenije slovi po tem, da ima v svoji zbirki najstarejše glasbilo na svetu – piščal iz Divjih bab, staro 50.000-60.000 let.
Toda, ali ste vedeli tudi to, da hranijo tudi Zbirko glasbil in glasbenih avtomatov?

Po stoletjih zbiranja se danes ta zbirka ponaša z nekaj izjemnimi primerki glasbil evropskih in domačih mojstrov izdelovalcev. Omenimo pochette francoskega izdelovalca Saraillaca iz leta 1679, sobne orgle iz druge četrtine 18. stoletja, ki so jih izdelali v sloviti Göblovi orglarski delavnici v Ljubljani, dva klavikorda iz 18. stoletja, ki ju je izdelal domači orglar Janez Jurij Eisl, in druga godala, pihala, tolkala, trobila, brenkala in glasbila s tipkami.

Sedaj si kustosi želijo muzejsko zbirko posodobiti in zato vabijo k sodelovanju: če v svoji posesti hranite starejše glasbilo in bi želeli, da ponovno zaživi in pripoveduje svojo zgodbo na muzejski razstavi, imate sedaj priložnost, da ga zapišete v zgodovino!

Vabljeni ste torej, da se srečate s kustosom NMS, ki bo vaše glasbilo sprejel, zabeležil vse, kar veste o preteklosti glasbila, ter mu določil starost, poreklo, material … Če se boste odločili, da glasbilo podarite muzeju, ga boste lahko občudovali na muzejski razstavi, objavljeno pa bo tudi v strokovni publikaciji.

Če se glasbilu ne morete odreči, želite pa izvedeti več o njem, vas prav tako vabijo, da ga na ogled prinesete k strokovnjakom NMS – muzejski kustos bo glasbilo evidentiral ter vam pomagal pri odstiranju njegove preteklosti, konservator-restavrator pa vam bo svetoval pri pogojih in načinih hrambe, da ga lahko doma ohranite kar najdlje. Z vašim dovoljenjem bodo glasbilo strokovno fotografirali in ga dokumentirali, njegova podoba pa bo del virtualne razstave Narodnega muzeja Slovenije.
Seveda bodo veseli tudi drugega gradiva, povezanega z glasbeno preteklostjo slovenskega prostora.

Za vprašanja in dodatne informacije vam je na voljo mag. Darko Knez, vodja Oddelka za zgodovino in uporabno umetnost, na telefonski številki 01 / 241 44 31 ali na e-naslovu darko.knez@nms.si.