21.12.2021

O•zvočenje 19

Na tridnevnem glasbenem festivalu O•zvočenje 19 (21., 22., 23. december 2021), ki se bo odvijal na spletu, bodo premierno predstavljena video dela ustvarjeni prav za festival. Na njem se predstavljajo SAETA feat. Irena Tomažin, Igor Leonardi in Gašper Selko, Muzikačaka - Sara Korošec.

Press Info

O•zvočenje 19
Foto: arhiv Bežigrajske galerije

Bežigrajske galerije vse od leta 1977 pripravljajo vsakoletno glasbeno prireditev sodobne avtorske glasbe, na kateri se predstavljajo avtorji elektronske, elektroakustične, akustične in eksperimentalne glasbe. Glasbeni festival vključuje v svoj program glasbene ustvarjalce, ki se redko predstavljajo slovenski javnosti.

Torek, 21. december 2021 ob 19. uri, Bežigrajske galerije - Ljubljana (spletni prenos)

SAETA feat. Irena Tomažin: V spomin na Jožeta Slaka-Đoko 2015–2021

Zasedba: Miloš Bašin - tolkala, ljudska glasbila; Aleš Gasparič - flavte, okarina, piščali; Lado Jakša - pihala, klaviature; Boštjan Perovšek - računalnik, zvočna okolja; †Jože Slak - tabla, tolkala; Irena Tomažin - glas; Lado Jakša - multivizija; Boštjan Perovšek - zvok


Skupina SAETA je bila ustanovljena leta 1977 in takrat se je konstituirala kot prva in edina skupina, ki je v glasbeni usmeritvi združevala organizirano improvizacijo, elemente eksperimentalne glasbe na podlagi različnih partiturnih zapisov in navodil za izvajanje, elemente minimalistične (repetitivne) glasbe ter v živo izvajano ali posneto elektroakustično glasbo različnih zvočnih izvorov. To usmeritev je ohranila do danes. Uveljavila se je tako doma (Cankarjev dom v Ljubljani, Evropski mesec kulture, manjši kraji po Sloveniji) kot tudi v mednarodnem prostoru (nastopi po Evropi od Pariza (Bienale mladih, Muzej modernih umetnosti) do Gradca (Štajerska jesen) in na prostoru nekdanje Jugoslavije (Beograd – Evropski festival minimalne glasbe, Druga nova muzika, Opatija − Muzičko stvaralaštvo Jugoslavije). Leta 2002 je s sodelovanjem skladateljev iz Slovenije, Francije, Srbije in Črne gore pripravila prireditev "O-zvočenje 1".

Irena Tomažin je plesalka, koreografinja in pevka, ki večinoma nastopa v plesno-gledaliških predstavah in vokalnih performansih ter koncertih eksperimentalne improvizirane glasbe. Redno poučuje delavnice z glasom doma in v tujini.


Sreda, 22. december 2021, ob 19. uri, Bežigrajske galerije - Ljubljana (spletni prenos)

Muzikačaka - Sara Korošec: Z Gorce • Doma


Zasedba: Sara Korošec, vokal, klavir, sintetizator, harmonika, looper, efekti, zvok; Vid Hajnšek, video, snemanje, montaža; Igor Leonardi, končna obdelava zvoka


Muzikačaka je skupina-ženska oziroma one-woman-does-everything-by-herself, projekt Sare Korošec. Glasba je kar nekaj let mirno čakala na pravi trenutek. Projekt je nastal  v letu 2015 na haloškem hribu med kurjenjem krušne peči, sekanjem drv in v virtualni in osebni izolaciji. Je skupina, žival, ideja, zgodba, alter ego, duh,  ki skozi aktualne glasbene tokove vključuje tradicionalno okolje Haloz, kulturo, socialne strukture, kontekst ruralnosti in robnosti in vpogled  v vpetost in vpliv okolja na ustvarjanje, življenje, odnose...  Zgodbe Muzikačake so v živo izvajane z looperjem in pripovedovane skozi plastenja klavirja, vokala,  elektronike, terenskih posnetkov in poezije.

Od 2015, ko je nastal prvenec Tako, da ne bi bolelo in je koncertirala po Sloveniji kot izbranka Klubskega maratona, so bile izdane še 3 digitalne izdaje: Dolgčas (2016), Pol dan in pol noč (2018) in Povezava in življenje na daljavo (2020).

Muzikačaka je v glavnem osebni boj s samoto, pripadnostjo in želja po komunikaciji med in z različnimi časi, prostori in ljudmi.


Četrtek, 23. december 2021 ob 19. uri, Bežigrajske galerije - Ljubljana (spletni prenos)

Igor Leonardi - Gašper Selko: Soseska


Zasedba: Igor Leonardi - akustična midi kitara; Gašper Selko - trobenta; Matija Leonardi - video, snemanje, montaža


Selko / Leonardi izvajata glasbeni program experimentalno lirične narave. Brez predposnete glasbene spremljave in le z uporabo zvočnih efektov v živo ustvarjata poln in zanesen zvok, ki nas popelje v bolj in manj znane sfere duha in širna polja glasbene domišlije.

Gašper Selko je leta 2018 magistriral pri prof. Tiborju Kerekešu. Že v času študija se je spogledoval in ustvarjal v različnih glasbenih zvrsteh, kot so jazz, metal in etno glasba. Je član zasedbe in sodelavec skupin Leni Kravac, Good Vibration, Yanu, big band Bend-it, Mestna godba Kamnik, Noctiferia, Murat in Jose, Denis Beganovič, JaMirko, Damaris, Simfonični orkester Domžale - Kamnik itd. Izdal je dva avtorska albuma pod imenom X.U.L.

Igor Leonardi je študiral klasično in jazz kitaro na konzervatoriju v Gradcu. V 80-ih letih je bil član legendarnih slovenskih glasbenih skupin:Begnagrad, Quatebriga in Miladojka Youneed. Prepotoval je tudi Azijo in Afriko, kjer se je izpopoljnjeval v etno glasbi na različnih strunskih inštrumentih, med leti 1989 in 1999 pa je živel in deloval v ZDA, kjer se je učil pri mednarodno prizananem glasbeniku Don Cherry-ju in poleg drugih znanih jazz glasbenikov sodeloval tudi s člani rock skupine Metallica.