16.11.2018

Portret nove glasbene generacije: Luka Poljanec

Luka Poljanec je študent prvega letnika na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer študira tolkala pri profesorju Simonu Klavžarju.

Tanja Benedik

Portret nove glasbene generacije: Luka Poljanec

Luka Poljanec je rojen leta 1999 v Ljubljani, kjer je lani na Konservatoriju z odliko maturiral, prav tako pri profesorju Klavžarju, čigar mentorstvo ga je tako veselilo, da se je, kot smo že omenili, k njemu vpisal tudi na študij. Še prej, v osnovnošolskih letih, se je Luka osem let učil pri učitelju Nebojši Dačkoviću, kjer je neizmerno užival in se prav tam navdušil za nadaljevanje šolanja na področju tolkal.

V vseh teh letih se je udeležil nekaterih tekmovanj. Na mednarodnem tekmovanju Svirel je osvojil zlato priznanje v letih 2009, 2010 in 2012, kasneje pa v letih 2016 in 2017 tudi nastop v finalu. Udeležil se je tudi dveh državnih tekmovanj TEMSIG, kjer je prvič, leta 2014, osvojil srebrno plaketo, kot srednješolec pa leta 2017 zlato plaketo in prvo nagrado. Poleti istega leta se je odpravil v Belgijo na Universal Marimba Competition Belgium Youth in si priigral drugo nagrado.

V februarju 2018 sta z Janom Čibejem kot duo Dendrocopos dosegla izjemen uspeh na mednarodnem tolkalskem tekmovanju International Percussion Competition Luksemburg, saj sta postala laureata tekmovanja, osvojila sta 1. nagrado strokovne žirije in še nagrado občinstva. V marcu 2018 sta na mednarodnem tekmovanju Svirél postala zmagovalca kategorije in nastopila na koncertu desetih najboljših izvajalcev kategorij pihala, trobila, tolkala solo in komornih skupin.

Luka je v letu 2016 s pihalnim orkestrom KGBL izvedel skladbo Nebojše Jovana Živkovića, Tales from the Centre of the Earth. Tega se zelo rad spominja. Imel je tudi nekaj solističnih recitalov, kot na primer recital v okviru cikla Dobimo se na magistratu in cikla Mladi virtuozi v letu 2017. Izvedel je skladbo Marimba d'Amore skladateljice Keiko Abe na Marimba weekendu v Amsterdamu. Na konservatoriju je bil leto dni del komorne skupine s Sandro Rijavec, ki igra saksofon. Skupaj sta nastopila na koncertu ob 70-letnici DSS.

KGBL je Luki v letu 2018 podelil Škrjančevo nagrado za izjemne študijske uspehe in umetniško uveljavljanje šole.

Veliko se je naučil na seminarjih pri različnih velikih umetnikih tolkalskega sveta, kot so Nebojša Jovan Živković, Katarzyna Mycka, Andrea Centazzo, Rumi Ogawa, Ney Rosauro, Jean Geoffroy in drugi. Na Svireli leta 2016 je spoznal Tchiki duo, ki sta ga povabila na festival KALIMA v Švici, kjer gostuje mama marimbe, Keiko Abe.

Luka Poljanec: »V Švici sem užival kot le kaj. Tchiki duo, Keiko in ostali so nas vse zbrane učili sproščenega in življenja polnega igranja, kar se meni zdi najbolj pomembna stvar v glasbi. Kot Tchiki duo vedno pravita, da pred občinstvom igrata gola, tako igram tudi jaz in pri tem uživam. Tudi ko poslušam izvajalce, ki igrajo tako. V prihodnosti si želim veliko nastopati s kolegom Janom Čibejem v duu, saj se nama je letos pot kar precej odprla. Nasploh je igranje z drugimi glasbeniki nekaj najlepšega in kmalu se bom vpisal na študij v tujini, kjer bom morda spoznal nove sestave in nove ljudi, s katerimi bom lahko igral. Moj najbližji cilj je tekmovanje ARD v Münchnu in že vadim program, ki mi zelo ugaja.«