17.06.2021

Prisluhi v mestnem gozdu

Tudi letos bodo v celjskem Mestnem gozdu zazveneli zvoki glasbe na koncertih festivala Prisluhi v mestnem gozdu.

SIGIC

Prisluhi v mestnem gozdu

Idejo o koncertih v gozdu je leta 2017 z ekipo prvič uresničil umetniški vodja festivala, flavtist Luka Železnik, predvsem zaradi osebne naklonjenosti naravi, in kot je takrat povedal: “posebne atmosfere v gozdu, ki je fascinantno okolje. V njem je ogromno življenja in zvokov. Ko človek stopi v gozd, začne poslušati povsem drugače. Ideja sledi tudi želji, da bi  Celjanom ponudili kulturne vsebine v kombinaciji s preživljanjem časa v naravi – torej promoviramo zdrav življenjski slog.” O možnostih za glasbene dogodke na odru sredi gozda sta se že pred leti med sprehodom po poteh Mestnega gozda v Celju pogovarjala z Boštjanom Hrenom z Zavoda za gozdove Celje. Pokazal mu je prostor, na katerem si je že takrat živo predstavljal prostor za dogodke, kasneje pa je v Mestnem gozdu ob sodelovanju z Mestno občino Celje in evropskimi sredstvi nastala prava Drevesna hiša z odrom in tribuno pod njo.

Nekateri poslušalci festival spremljajo že od samega začetka, vsako leto pa se jim pridruži še več novih obiskovalcev - tistih, ki pridejo v Celje in v Mestni gozd prav zaradi teh dogodkov, pa tudi tistih, ki med sprehodom po gozdu povsem naključno zaidejo v bližino Drevesne hiše in spontano prisluhnejo kateremu izmed koncertov. Od tod tudi ime festivala - Prisluhi v Mestnem gozdu!

Ker festival poteka na prostem in na skupnih javnih površinah, želijo organizatorji dogodke financirati drugače, zato so vsi dogodki dostopni brez vstopnine. Program in organizacijo festivala seveda želijo še naprej nadgrajevati, predvsem pa poskrbeti, da prejmejo vrhunski izvajalci, ki nastopajo v okviru festivala, tudi ustrezno plačilo za svoje delo. Zato letos lahko poslušalci oziroma ljubitelji prispevate sredstva preko platforme Adrifund.

Za uvod v letošnjo edicijo festivala Prisluhi v Mestnem gozdu bo poskrbel multiinstrumentalist Boštjan Gombač (sobota, 19. 6. 2021 ob 18h), ki vas bo med drugim navduševal z zvokom replike najstarejšega najdenega glasbila (piščal iz jame Divje babe), pridružil pa se mu bo tudi zbor ptičev iz Mestnega gozda.

V Eolovih večernicah (nedelja, 20. 6. 2021 ob 18h) bodo harfistka Maria Gamboz Gradišnik, fagotist Árpád Balázs Piri in flavtist Luka Železnik predstavili pester izbor skladb različnih stilov in obdobij, ki vas bodo začarale z zvočno barvitostjo teh inštrumentov.

Letos bodo na festivalu prvič nastopili tudi najmlajši. Na tretjem koncertu (torek, 22. 6. 2021 ob 18h), ki so ga hudomušno poimenovali po otroški pesmici "Lisička je prav zvita zver", se bodo predstavili učenci Glasbene šole Škofja Loka in Glasbene šole Celje

V navdihujoč večer glasbe sveta (sobota, 26. 6. 2021 ob 18h) vas bo popeljala skupina Caminoigra v kateri bodo muzicirali Jan Tomšič (vokal, kitare bansuri), Blaž Celarec (tolkala, spr. vokal), Žiga Golob (kontrabas) in Boštjan Gombač (pihala in trobila).

Na zaključnem koncertu (nedelja, 4. 7. 2021 ob 18h) bo nastopil Trio Lontrg, v katerem sodelujejo violinistka Ana Julija Mlejnik, flavtist Luka Železnik in violončelist Miloš Mlejnik. Predstavili vam bodo glasbeno obliko serenade, kot sta jo videla Lucijan Marija Škerjanc in Ludwig van Beethoven, dodali pa bodo še nekaj razigranih opernih arij v priredbi za trio.