24.01.2019

Priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture

Zlata plaketa za življenjsko delo gre v roke folklornika Vasje Samca, med prejemniki ostalih nagrad sta tudi vsestranski glasbenik iz Posočja Metod Bajt in skladatelj ter pedagog Damijan Močnik.

SIGIC

Priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture
Foto: osebni arhiv Damijana Močnika

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti bo na osrednji prireditvi sklada danes  ob 18.00 v Hribarjevi dvorani na Ljubljanskem gradu, podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.

O nagrajencih je odločala strokovna komisija, izbrana s strani nadzornega sveta sklada, ki jo sestavljajo predsednik mag. Jože Osterman ter člani Ervin Hartman, Branka Bezeljak, Igor Švara in dr. Janko Malle. Komisija je imela zahtevno delo, saj je morala izbirati med 24 predlaganimi kandidati, ki so se s svojim delom uveljavili vsak na svojem področju v lokalnem ali širšem okolju.

Zlato plaketo JSKD za življenjsko delo bo prejel folklornik Vasja Samec, ki se kot odličen poznavalec plesnega izročila s svojim mentorstvom, usmerjanjem in pomočjo folklornim skupinam uvršča med najpomembnejše predavatelje in motivatorje vseh, ki jih zanima umetniško interpretiranje plesnega izročila. Srebrne plakete bodo prejeli Metod Bajt, Damijan Močnik, Nataša Petrovič, Tone Urbas in skupina Art Femips, zlati znak JSKD pa dr. Tomaž Simetinger in Rok Sanda.

Iz obrazložitev:

Metod BAJT
Srebrna plaketa JSKD

Metod Bajt je vse svoje življenje posvetil glasbi –  tako pri zborovskem delu, prirejanju ljudskih in umetnih skladb in glasbeni produkciji ter kot raziskovalec in poustvarjalec ljudske glasbe. 
Svojo glasbeno pot je začel kot organist in pevovodja mešanega cerkvenega zbora; sodeloval pa je tudi v številnih glasbenih zasedbah. Nekaj let je prepeval v Moškem pevskem zboru Kobarid, leto po potresu pa je ustanovil in prevzel strokovno vodenje Okteta Simon Gregorčič, ki beleži že štirideseto obletnico delovanja. O uspešnosti in prepoznavnosti njegovega dela umetniškega in idejnega vodje skupine pričajo številni koncerti doma in v tujini. Prav Bajtu pa gre tudi zasluga, da je s svojimi pevci uspel naštudirati številne skladbe različnih zvrsti, skladbe sodobnih slovenskih skladateljev, še posebno veliko pozornost pa so posvečali slovenski ljudski pesmi. Od leta 1991 pa vodi tudi najštevilčnejšo moško zasedbo v Posočju, Moški pevski zbor Poljubinj. Leta 2006 ga je k sodelovanju povabil Marko Munih in ob 100-letnici Gregorčičeve smrti v Cankarjevem domu je dirigiral sto članskemu združenemu Moškemu zboru Zgornjega Posočja. 
Slovenskemu ljudskemu izročilu se je kar dvajset let posvečala tudi glasbena skupina Dedina, katere soustanovitelj je tudi Bajt. S skupino, je na prireditvah po Sloveniji in zamejstvu predstavljal svoje znanje o ljudski glasbi in starih glasbilih. V sodelovanju z Glasbenonarodopisnim inštitutom je skupina obudila številne zapise ljudskih pesmi iz Posočja in Benečije ter tudi drugih slovenskih pokrajin. Prav tako je velik Bajtov prispevek na področju prirejanja ljudskih in ponarodelih skladb. Glasbeni jezik, ki ga oblikuje s svojimi pevci, je speven in hkrati preprost, saj ohranja zvočno prvobitnost ljudskega gradiva v prirejeni obliki. Njegove priredbe so zvočno polne in pevcem prijazne, k čemur je nedvomno pripomogla njegova dolgoletna pevska kariera. Prav tako je vrsto let igral v Folklorni skupini Razor.
Metod Bajt je vsestranski glasbeni delavec in sodi med pomembnejše kulturne ustvarjalce v Posočju. Zaradi njegovega širokega glasbenega ter dolgoletnega vsestranskega ustvarjalnega dela mu podeljujemo Srebrno plaketo JSKD.  

Damijan Močnik
Srebrna plaketa JSKD
Damijan Močnik je eden najuspešnejših in mednarodno prepoznavnih slovenskih skladateljev in zborovodij. Kot glasbeni pedagog, član žirij, strokovnih in umetniških svetov zborovskih prireditev in tekmovanj že vrsto let deluje na področju zborovske glasbe JSKD.
Odličnost na svojem področju je Močnik izkazal že v času študija kompozicije na ljubljanski Akademiji za glasbo in za svoje diplomsko delo prejel tudi študentsko Prešernovo nagrado. V največji meri se posveča zborovski glasbi, uveljavil pa se je tudi kot skladatelj velikih vokalno-inštrumentalnih del. Deluje kot profesor glasbe, zborovodja in umetniški vodja glasbenih dejavnosti na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava, kjer je zasnoval in s sodelavci uresničil t. i. zborovsko piramido, sestavljeno iz petih gimnazijskih zborov in dveh zborov alumnov, ki je postala pomemben dejavnik v slovenskem zborovstvu. 
Je ustanovitelj in od leta 2001 umetniški vodja Slovenskega otroškega zbora. Leta 2003 pa je ustanovil tudi Komorni zbor Megaron, ki se je v petnajstih letih delovanja razvil v vrhunski zbor in zaseda najvišja mesta na zborovskih tekmovanjih doma in v tujini, koncertita s premišljeno izbranimi programi, sodeluje na pomembnih festivalih ter s profesionalnimi glasbenimi inštitucijami. 
Velja za enega najbolj izvajanih slovenskih skladateljev pri nas in v tujini, ki je za svoja dela prejel mnoge nagrade na državnih in mednarodnih skladateljskih tekmovanjih in natečajih. Njegove skladbe so zazvenele v izvedbi številnih zborov in vokalnih ansamblov z vsega sveta, njegova vokalno-inštrumentalna dela pa so izvajali vodilni domači orkestri, med njimi tudi orkester Slovenske filharmonije in Simfoniki RTV Slovenija. V vlogi skladatelja in dirigenta sodeluje tudi pri pomembnih mednarodnih projektih v Evropi in po svetu. 
Težišče Močnikovega opusa je posvečeno človeškemu glasu. Njegov glasbeni jezik sloni na pazljivo izbranih besedilih ter na inovativnih ritmičnih in melodičnih idejah. Melodije, ki jih snuje, kažejo na korenine v slovenski ljudski glasbi in koralu. Za svoje umetniško in pedagoško delovanje je prejel Gallusovo plaketo in nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju šolstva.
Za njegovo neprecenljivo pedagoško delo ter obsežen in izvrsten glasbeni opus mu JSKD podeljuje Srebrno plaketo.