04.12.2017

Potujoča muzika 2017

V Cankarjevem domu se bo znova zbrala množica mladih pevcev v počastitev Svetovnega dneva zborovskega petja.

Sigic

Potujoča muzika 2017

V soboto, 16. decembra se bo v Gallusovi dvorani znova zbralo preko 500 pevcev mladinskih zborov osnovnih šol iz vse Slovenije.

Množični koncert izbranih mladinskih zborov je projekt Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti – organizacije, ki že vrsto let skrbi za razvoj ljubiteljske kulturne dejavnosti otrok in odraslih z organizacijo prireditev na območni, regijski, državni in mednarodni ravni, z izobraževanjem mentorjev in z edicijami. Koncert poteka od leta 2011 vsaki dve leti.

Na tem posebnem dogodku bo dobilo možnost nastopa v Cankarjevem domu 13 izbranih mladinskih zborov Slovenije, ki so se v zadnjih dveh letih izkazali na regijski in državni ravni. Ti zbori precej pripomorejo k razvoju zborovske dejavnost in so most do odličnih dosežkov odraslih zborov.

Koncert bo otroke iz vse Slovenije netekmovalno povezal za protiutež čedalje več tekmovalnim prireditvam ter jim omogočil množično skupinsko aktivnost kot protiutež čedalje bolj prevladujoči individualizaciji.

Pevcem bodo dirigirali Tadeja Vulc, Jasna Drobne in Damijan Močnik. V sporedu bodo zastopani skladatelji, katerih obletnice praznujemo letos (Močnik, Habe, Kozina, Vodopivec, Mav, Gerbič), slišali bomo temperamentne maorske in afriške skladbe z gibnimi koreografijami, slovenski noviteti Tineta Beca in Tadeje Vulc, pa tudi božične skladbe, Verdijevo Napitnico in Straussovo Na lepi modri Donavi (prvič s slovenskim prevodom). Množični zbor bodo spremljali godalni orkester, orgle, tolkala, in solisti.

Ob tej priložnosti bo znova izšla tudi pesmarica z izvedenimi skladbami.