22.05.2023

Pesem mladega srca

Sredi maja se je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma odvil že 28. letni koncert zborov in orkestrov Zavoda sv. Stanislava.

Tanja Benedik

Združeni nastopajoči na koncertu zborov in orkestra Zavoda sv. Stanislava
Foto: Tanja Benedik

Kdor spremlja delovanje Zavoda sv. Stanislava, ve, da gre za ustanovo, ki pod vodstvom idejnega vodje, Damijana Močnika, že tri desetletja načrtno skrbi za glasbene dejavnosti svojih gojencev. Pouk na Škofijski klasični gimnaziji se je v Škofovih zavodih po mnogih desetletjih znova začel leta 1993, ko je stavbo nazaj v last dobila Rimskokatoliška cerkev. Obenem so začeli načrtno usmerjati dijake v glasbo in zborovsko petje je postalo stalnica, vsi dijaki so morali peti v zboru. Danes dijakov ni več treba na tak način pritegniti, ti se zdaj sami vpisujejo na ustanovo zaradi ponudbe glasbenih dejavnosti. Že leta 1996 je bila ustanovljena glasbena šola, leta 2008 je bila vpeljana osnovna šola, leta 2014 pa se je začel pouk izvajati v novih prostorih in delovati je začel tudi vrtec. Hkrati z razvijanjem ustanove se je razvijalo glasbeno življenje in tako se je postopoma oblikovala edinstvena zborovska piramida, prava posebnost v našem in tudi širšem evropskem prostoru, in to tako po obsegu kot po kakovosti. Da Zavod sv. Stanislava resnično skrbi za dobro počutje, izobrazbo, umetniško izražanje, sodelovanje in celostni razvoj posameznika, se lahko vsakič znova prepričamo ob ogledu katerega od njegovih dogodkov. Zahvala za glasbeni prispevek gre v največji meri Damijanu Močniku in skupini že omenjenih pedagogov. V celotni organizaciji se znajde veliko posameznikov, ki so bili nekdaj sami gojenci te ustanove. Tiste otroke, ki pa niso vključeni v pedagoški proces na zavodu, pa pritegnejo s počitniškim projektom Slovenski otroški zbor.

Na koncertu se je predstavilo deset zasedb. Najprej smo slišali Godalni orkester Glasbene šole Matije Tomca, ki je zaigral odlomka iz Griegove Holbergove suite in Ples vitezov Sergeja Prokofjeva. Orkester pod vodstvom Damijana Močnika vidno napreduje; v letošnjem šolskem letu je mentorsko vlogo prevzel violinist Žiga Faganel. Letos sta bila zbor in orkester v okviru projekta Erasmus na izmenjavi na glasbeni šoli v španski Cartageni in rečemo lahko, da so za nekaj stopničk više od španskih kolegov. Orkester Simfonija 23 od leta 2018 sestavljajo nekdanji dijaki Škofijske klasične gimnazije in njihovi prijatelji, ki so želeli nadaljevati s poustvarjanjem tehtne literature iz sveta klasične in sodobne glasbe. Pod vodstvom Mihe Kovača Zupanca so izvedli prvi stavek Griegovih Norveških plesov. Tudi ta orkester nastopa s hišnimi zbori ter gostuje doma in v tujini. Mladinski mešani zbor sestavljajo dijaki od 2. do 4. letnika klasične gimnazije. Ponaša se s številnimi nagradami doma in na tujem, med zadnje dosežke spadajo zmage na tekmovanju v Celju, v Kanadi in sodelovanje na festivalu Europa Cantat, gostovanje na Slovaškem in letos v Španiji. Zbor vodi Damijan Močnik, ki je za nastop izbral Čopijevo priredbo rezijanske pesmi Da lipa ma!, Michelle slavne skupine The Beatles in Sisackovo Gloria tibi Domine. Paradni konj Škofijske klasične gimnazije je tudi Dekliški zbor Sv. Stanislava pod taktirko Helene Fojkar Zupančič. Z Lipovškovim Viharjem, Ešenvaldsovo pesmijo Stars in latvijsko Dindaru Dandaru so pevke nedvomno znova dokazale svojo kakovost, kot jo dokazujejo po vsem svetu na tekmovanjih in gostovanjih. Pogosto naročajo nova dela in s tem skrbijo za nastajanje nove literature za visoke glasove. Komornega zbora Megaron ni treba posebej predstavljati, omenimo le njegov zadnji uspeh, tretjo nagrado na mednarodnem tekmovanju Gallus v Mariboru. Pevci so z dirigentom Damijanom Močnikom poustvarili šest slovenskih skladb Gallusa, Lipovška ter ljudskih pesmi z različnih koncev Slovenije. 

V fantovskem (dir. Tine Bec) in dekliškem zboru (dir. Marjetka Kozmus) prvega letnika gimnazije sodeluje več kot 50 pevcev v vsakem, kar znova dokazuje, kako množična je vpetost v glasbo na šoli. To opažamo tudi iz dejstva, da pevci po koncu šolanja ne želijo nehati. Zato je bil leta 2015 ustanovljen Študentski pevski zbor, ki ga vodi Meta Praček Prašnikar. Ta je zapel venček skladb skupine Pentatonix v priredbi Sama Vovka

Mali nadobudneži se udejstvujejo v otroškem in mladinskem zboru, vodita ju Nadja Janežič in Tine Bec. Pritegnili so nas z mladostno razigranostjo, energijo in očitno ljubeznijo do petja. Zazvenele so skladbe, kot so Viva la musica, DO-RE-MI iz muzikala Moje pesmi, moje sanje, Abbina skladba Thank you for the music idr.

Za tiste pevce, ki niso naklonjeni »resnemu« žanru, je na voljo (Z)mešani zbor, s katerim delata asistentka Helena Fojkar Zupančič in dirigentka Marjetka Kozmus. Pripravili so odlomke iz muzikala Briljantina, skupaj s koreografijo, in nas povsem navdušili. 

Za konec so se na odru zbrali vsi sodelujoči, oder je bil komaj dovolj velik zanje. Da Zavod sv. Stanislava resnično skrbi za dobro počutje, izobrazbo, umetniško izražanje, sodelovanje in celostni razvoj posameznika, se lahko vsakič znova prepričamo ob ogledu katerega od njegovih dogodkov. Zahvala za glasbeni prispevek gre v največji meri Damijanu Močniku in skupini že omenjenih pedagogov. V celotni organizaciji se znajde veliko posameznikov, ki so bili nekdaj sami gojenci te ustanove. Tiste otroke, ki pa niso vključeni v pedagoški proces na zavodu, pa pritegnejo s počitniškim projektom Slovenski otroški zbor. Teden dela – koncert. Očitno se da.