18.01.2018

Zlata plaketa JSKD dirigentu Stojanu Kuretu, Zlati znak Petri Grassi

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti bo na osrednji prireditvi sklada v sredo,  24. januarja 2018, v Dvorani Palacij na Ljubljanskem gradu podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.

Sigic

Zlata plaketa JSKD dirigentu Stojanu Kuretu, Zlati znak Petri Grassi

O nagrajencih je odločala strokovna komisija, izbrana s strani nadzornega sveta sklada, ki jo sestavljajo predsednik mag. Jože Osterman ter člani Ervin Hartman, Branka Bezeljak, Igor Švara in dr. Janko Malle. Po besedah mag. Jožeta Ostermana je komisija izbirala med 32 predlaganimi kandidati in prav vsi med njimi so v svojem okolju in na svojem področju opravili izjemno delo.

Zlato plaketo JSKD tako prejme Stojan Kuret, eden najuspešnejših slovenskih dirigentov, glasbeni pedagog in organizator, ki s svojo globoko umetniško strastjo, pronicljivo ustvarjalnostjo in izjemnim čutom za prefinjenost navdušuje najzahtevnejše poslušalce tako doma kot v tujini.

»S svojo dirigentsko karizmo že desetletja navdušuje generacije pevcev, skladateljev, zborovodij in poslušalcev. S svojim pedagoškim in umetniškim erosom zna pritegniti mnoge, tako ljubiteljske kot poklicne ustvarjalce, jih usmerja skozi širok repertoar z izostrenimi čuti glasbenega sladokusca, hkrati pa uzavešča pomen ohranjanja slovenske dediščine. Ob tem kot poustvarjalec, umetnik, pedagog ter predvsem kot človek vseskozi ohranja željo po popolnem in omogoča nastajanje edinstvenih zborovskih projektov, zato mu Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podeljuje zlato plaketo za življenjsko delo« (iz utemeljitve)

Srebrne plakete bodo prejeli akademski slikar in grafik Lojze Adamlje, Danica Kocet, ki je pustila svoj pečat predvsem na področju folklorne dejavnosti, Branka Moškon za več kot 40 letno delovanje v folklorni dejavnosti, Božidar Tabaj za spodbujanje gledališke ustvarjalnosti, ter Borut Logar, ki je 38 let svojega življenja posvetil glasbeni vzgoji in razvoju glasbenega življenja v svojem domačem in tudi širšem slovenskem okolju.

Zlati znak JSKD gre tokrat v roke Petre Grassi,  vsestranske glasbenice, ki je dejavna kot pianistka, zborovodkinja, pevka in skladateljica in je kljub svoji mladosti, šteje jih devetindvajset, že nanizala izjemne ustvarjalne dosežke na področju vokalne glasbe.