21.07.2021

Projektor #2: Med glasbo in gibljivo sliko

V torek, 27. julija 2021 ob 17. uri bo v mariborskem Vetrinjskem dvoru potekala okrogla miza in predavanje na temo glasbenega videa.

Press Info

Projektor #2 Med glasbo in gibljivo sliko

Dogodek Projektor #2: Med glasbo in gibljivo sliko organizira Film Factory v koprodukciji s Centrom za kreativnost pri Muzeju za  arhitekturo in oblikovanje.

Strokovno, a sproščeno razvojno okolje Projektor je kontinuirani izobraževalni in povezovalni program, namenjen profesionalizaciji vzhodnoslovenskih avdiovizualnih kreativcev in avdiovizualnih producentov.

vídeospôt in vídeo spôt -a m (ȋ-ȏ)

videoposnetek, ki je namenjen predstavitvi pesmi glasbenega izvajalca: posneti videospot; glasbeni videospot; videospot skupine / dobrodelni videospot

Moderira: Toni Cahunek

ob 17:00
Zgodovina glasbenega videa: med oglaševanjem in umetnostjo // Matic Majcen
predavanje // 90 min

Glasbeni videospoti so se v zahodni pop kulturi bliskovito razširili predvsem v 80-ih letih z vzponom glasbenega kanala MTV. A v resnici ima ta oblika filmskega ustvarjanja dolgo in razvejano zgodovino, ki sega celo nazaj v same začetke filma ob koncu 19. stoletja. V predavanju bo predavatelj Matic Majcen na primerih pokazal, na kakšen način je glasbeni video prehodil svojo pot od nepomembnega stranskega produkta filma pa do spletnega fenomena v začetku 21. stoletja.

ob 19:00
Video:spot // Kukla, Rok Predin, Matic Majcen in Tomaž Gašparič
okrogla miza // 90 min

Kadar govorimo o skrivnostih avdiovizualne umetnosti, pogosto pozabimo na najbolj gledan AV izdelek vseh časov – videospot. Mikrofon si bodo podajali poznavalci in ustvarjalci videospotov ter osvetlili področje iz različnih perspektiv.