01.04.2020

Radio Klopotec

V okviru Založbe Klopotec, ki jo vodi Iztok Zupan, je pričel klopotati tudi radio.

Dušan Mijanović

Iztok Zupan
Foto: avtoportret

Iztok Zupan je glasbeni zanesenjak in fotograf, ki je že več kot dve desetletji, kot avdio snemalec, dokumentarist, mecen in založnik, prisoten v domačem in mednarodnem glasbenem prostoru.

Kdaj si ustanovil založbo Klopotec, koliko albumov si izdal? 

Založbo sem ustanovil leta 2010, ko sem izdal CD Tori Trio: Our Day. CDjev je do danes 108, izdal pa sem tudi dva vinila.

Kako se odločiš za izdajo? Katere žanre pokrivaš?

Založbo sem ustanovil z mislijo na jazz, vendar se je obrnilo drugače. V bistvu nimam nekega pravila, kaj se bo izdalo in velikokrat sem bil tako priča kakšnemu presenečenju. To je najbolj opazno pri poslušanju radia Klopotec, kjer se komadi vrte naključno in na koncu opaziš, kako gredo glasba skupaj, kljub različnim žanrom.

Kljub temu, da sodeluješ tudi s tujimi glasbeniki si ohranil slovensko ime za založbo. Kako to?

Za izbiro slovenskega imena je 'kriva' Maja Osojnik, ki mi je ob srečanju predlagala slovensko ime, čeprav sem imel v glavi že tujega. Tako je Klopotec na hitro 'priletel' k meni in ima glede na glasbo, ki jo izdajam, super pomen. Nekaterim je veliko te glasbe podobno 'odganjanju' ljudi in že smo pri namenu klopotca.

Od kje ideja za radio Klopotec, ki je pričel oddajati pred dnevi?

Ideja je že dolgo tlela, pa sem jo vedno postavil v kot. Današnji čas pa je primeren za pospravljanje po arhivih in tukaj smo, pri radiu Klopotec.

Ali vrtiš zgolj zasedbe, ki si jih izdal?

Zaenkrat samo moje plošče, vendar, če bo možno brez finančnih stroškov vrteti še kakšno drugo neodvisno založbo, jo bom z veseljem dal gor.

Kakšen je odziv poslušalstva? Bo radio deloval tudi, ko mine korona kriza?

Prav nekega navala ni in ga tudi nisem pričakoval, se pa dogaja to, da poslušalci bolje spoznajo plošče, ki jih izdajam in to je bil tudi glavni namen.

Koliko časa bo trajal je odvisno od financ, saj še vedno čakam na odgovor SAZASa glede pravic. Glede na to, da založništvo zvrsti, ki jih izdajam, ni pridobitna panoga in da zunanje pomoči založbi skoraj ni, si založba ne more privoščiti kakšnih dodatnih večjih stroškov. Zato je vsaka pomoč dobrodošla, tudi nakup plošče.

Bi rad glede radia še kaj dodal, kar bi naše bralce utegnilo zanimati.

Na radiu sem uvedel rubriko Nove plošče. Vsak dan ob 14. in 20. uri se vrti noviteta. Uvedel bom tudi rubriko plošč, ki jih je večina spregledala, dodal pa bom še rubriko s koncertno neizdano glasbo.

Radio Klopotec lahko poslušate na tej POVEZAVI.