27.01.2017

Razstava o glasbenoinformacijskih centrih v Velenju

Glasbena šola Fran Korun Koželjski je organizirala razstavo o glasbenoinformacijskih centrih, s poudarkom na SIGIC in mednarodni zvezi IAMIC. Na ogled bo do konca meseca februarja.

Peter Baroš

Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje
Foto: Urška Šramel Vučina

Z velikim veseljem smo na SIGIC sprejeli novico, da na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski organizirajo razstavo, ki bo izpostavila vlogo in pomen glasbenoinformacijskih centrov v glasbenem življenju. Kot je povedala vodja postavitve, Urška Šramel Vučina, "na naši glasbeni šoli prirejamo priložnostne glasbene razstave in osvetljujemo različne dimenzije glasbe. Tema tokratne razstave so glasbene informacije. Predstavljamo delovanje mednarodne zveze glasbenoinformacijskih centrov (IAMIC) in Slovenski glasbenoinformacijski center (SIGIC).

IAMIC (International Association of Music Information Centres) je nastala leta 1958 kot zveza predstavnikov nacionalnih glasbenih centrov. Leta 1986 se je preimenovala v IAMIC. Zveza ima sedež v Belgiji in združuje 37 glasbenoinformacijskih centrov. Večina njih prihaja iz Evrope, pa tudi iz drugih držav, kot so Združene države Amerike, Južna Koreja, Avstralija in Nova Zelandija. Osnovno poslanstvo zveze je kreiranje platforme za izmenjavo znanj in izkušenj, povezanih s področji glasbene dokumentacije, promocije in drugih oblik posredovanja informacij, povezanih z glasbo. Omogoča številna mednarodna povezovanja, predvsem na ravni izmenjevanja podatkov o nacionalnih glasbenih repertoarjih vseh žanrov.  

SIGIC (Slovenski glasbenoinformacijski center) je društvo v javnem interesu na področju kulture, ki je bilo ustanovljeno leta 2004. Predstavlja osrednjo informacijsko točko za dostop do aktualnih dejavnostih na vseh področjih povezanih z glasbo na Slovenskem. Ob informacijski dejavnosti je ena od pomembnejših nalog SIGIC-a promocija slovenske glasbe in glasbenikov tako doma kot v tujini. Z letom 2011 je SIGIC začel z izdajanjem spletne revije o glasbi Odzven, katere namen je oblikovati prostor, namenjen poglobljenemu informiranju o glasbi v slovenskem prostoru in njenih mednarodnih okvirih ter vzpostavljanju misli in refleksij o njej. Prav tako je SIGIC leta 2011 začel z izdajanem preglednih kompilacijskih zgoščenk, s katerimi predstavlja aktualno glasbeno dogajanje v posameznih glasbenih žanrih. SIGIC organizira tudi različne posvete, okrogle mize in predavanja, ki so namenjena razvijanju boljših pogojev možnosti delovanja za slovenske glasbenike in njihove zastopnike.

Razstava v Velenju bo na ogled do konca meseca februarja 2017. 

Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje
Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje