03.02.2011

Tiskovna konferenca SIGIC

V kavarni ljubljanskega Mestnega muzeja je danes, v četrtek 3. februarja, potekala tiskovna konferenca SIGIC, na kateri smo predstavili našo prenovljeno spletno stran in revijo Odzven.

uredništvo

Predsednik društva SIGIC Zoran Krstulović in generalna sekretarka Barbara Švrljuga (foto: Odzven)
Foto: Odzven

V kavarni ljubljanskega Mestnega muzeja je v četrtek 3. februarja v dopoldanskih urah potekala tiskovna konferenca SIGIC. Uvodoma je predsednik društva SIGIC Zoran Krstulović razložil osnovno poslanstvo glasbenoinformacijskega centra in med prednostnimi nalogami izpostavil predvsem afirmacijo slovenske glasbe in glasbenikov doma in v tujini. Sledila je predstavitev prenovljenega in nadgrajenega spletnega portala SIGIC. Barbara Švrljuga, generalna sekretarka, je prisotnim novinarjem in ostalim prisotnim razložila prednosti osvežene spletne strani. Novi portal namreč vsebuje štiri glavne sklope: informacijski (podatki o glasbenih dogodkih, razpisih, novice), obogateno bazo slovenskih glasbenikov, glasbenih skupin, glasbenih del in institucij, dodatne storitve (npr. mali oglasi), ter novo spletno revijo o glasbi Odzven.

O slednji sta se nekoliko bolj podrobno razgovorila urednika Mario Batelić in Primož Trdan. V. d. glavnega urednika in urednik za popularno glasbo Mario Batelić je tako dejal, da je cilj uredništva: »o popularni glasbi pisati na poglobljen način, ki ga, kljub priljubljenosti, večinoma ni deležna; pokriti tudi alternativno sceno, še posebej sloge ali zasedbe, ki so spregledani ali premalo znani in priznani, kar dodatno velja za ustvarjalce iz regionalnih scen, ki so velikokrat premalo zastopani v osrednjih medijih ... Skozi pisanje za Odzven navaditi bralce in poslušalce na bolj spoštljiv odnos do glasbe, ter nanje delovati tudi edukativno oziroma jih usmeriti v poslušanje zvrsti, ki jih dotlej niso poznali.«

Primož Trdan, urednik za klasično in sodobno resno glasbo, pa je dodal še, da bodo »pri vsebinah o klasični in sodobni resni glasbi ob rednih recenzijah in krajših člankih še posebej dragocene temeljite estetske refleksije in misli o glasbi kot umetnosti. Razmišljanje, polemiziranje o glasbi je danes večidel omejeno na priložnostne kritike ali pa intervjuje, in to ne glede na to, da se pravzaprav ves čas srečujemo z glasbenimi vprašanji, ki v resnici presegajo glasbeno kritiko, sploh pa ki presegajo informativno pokrivanje glasbenega življenja.«

Naslednja konferenca SIGIC bo predvidoma aprila, na njej pa bosta predstavljena pregledna dvojna zgoščenka sodobnega slovenskega jazza in načrt promocije slovenskega jazza v tujini.

@http://www.youtube.com/watch?v=thjdeZ2QaFc@