14.01.2019

Zvokotok: Šalter Ensemble

V okviru cikla Zvokotok se bo 17. januarja 2019 v Centru kulture Španski borci odvil koncert projekta Šalter Ensemble.

Press info

Šalter Ensemble
Foto: arhiv Zavoda Sploh

Šalter Ensemble je mednarodni projekt v obliki ansambla, ki ga sestavljajo glasbeniki iz štirih držav: Švice, Srbije, Hrvaške in Slovenije. Prihajajo iz različnih vetrov sodobne glasbe, jazza, eksperimentalne glasbe, improvizirane, tradicionalne ter popularne glasbe, skupno pa jim je udinjanje v vodah svobodne improvizacije in razvijanje lastnih zvočnih izraznosti. Tvorijo ga Jonas Kocher (akordeon), Bertrand Denzler (saksofon), Lionel Friedli (tolkala), Marina Džukljev (klavir), Robert Roža (elektronika), Srđan Muc (preparirana kitara, efekti), Nenad Kovačić (tolkala), Tena Novak Vincek (violina), Roko Crnić (kontrabas), Tomaž Grom (kontrabas), Irena Tomažin (glas) in Samo Kutin (hurdy gurdy). Ansambel izvaja štiri kompozicije za improvizatorje štirih članov zasedbe (Denzler, Crnić, Grom in Roža). V njih utelešajo različne koncepte, od grafične notacije, forme dolgih tonov, dromlanj in raziskovanj harmonskih intervalov, ritmičnosti glasu in prostorsko razpršenost zvoka in igranje ob vnaprej posnetih zvokih.

Projekt je del dolgoletnih mednarodnih prizadevanj različnih organizacij in festivalov na področju Balkana, Srednje in Vzhodne Evrope: organizacije BRUIT Asso iz Švice, Zavoda Sploh in Jazz Cerkno Festivala iz Slovenija, Ring Ring Festivala iz Srbije in festivala Izlog suvremenog zvuka iz Zagreba.  Do sedaj je ansambel nastopal na omenjenih festivalih in na dveh koncertih v Ljubljani in Italiji.

Letos je 11. in 12. januarja gostoval v prostorih Usine Sonore v Bielu v Švici. Prvi večer so člani ansambla v različnih formacijah improvizirali s štirimi znanimi lokalnimi imprivizatorji: s pihalcem Hansom Kochom, elektrofonikom Gaudenzom Badruttom, basistom Sebastianom Rotzlerjem in  tolkalcem Lionelom Friedlijem. Drugi so izvajali lasten repertoar. Po nastopih v Švici pa se 17. 1. ansambel seli v Ljubljano, kjer bodo ob 20. uri nastopili v Španskih borcih. Koncert bo hkrati snemalna seansa za prihajajočo ploščo in prenos za Mednarodni radiofonski večer EBU skupine Ars acustica, program Ars Radia Slovenija.