08.11.2019

Simfonični orkester RTV Slovenija gostuje v Južni Ameriki

Simfonični orkester RTV Slovenija je s sredinim koncertom v Gran Teatro Nacional v Limi otvoril koncertno turnejo po Južni Ameriki, ki bo trajala vse do 15. novembra 2019.

Press info

Simfonični orkester RTV Slovenija gostuje v Južni Ameriki
Foto: Petra Vidmar

Orkester bo pod vodstvom dirigenta Raoula Grüneisa in s svetovno znanim solistom violončelistom Mišo Majskim nastopil na petih koncertih v Peruju, Argentini in Braziliji. Gre za prvo gostovanje katerega koli slovenskega simfoničnega orkestra v Južni Ameriki, do katerega je prišlo preko povabila ugledne koncertne agenture, ki je turnejo tudi omogočila. Na sporedu so dela Bedřicha SmetaneAntonina Dvořáka, Roberta Schumanna in Johannesa Brahmsa.

Turneja po Južni Ameriki je edinstven projekt in je izven siceršnje dejavnosti radijskega simfoničnega orkestra, a je pomembna tudi zaradi prisotnosti slovenskih rojakov na tej celini. Orkester bo ob tej priložnosti nastopal v najimenitnejših dvoranah Južne Amerike in tudi na svetu – v Limi, Buenos Airesu in São Paolu.

Povabilo orkestru s strani organizatorja, da se v Južni Ameriki predstavi z dirigentom Raoulom Grüneisom in solistom Mišo Majskim, enim največjih klasičnih zvezdnikov, je rezultat odličnih referenc, ki si jih je orkester pridobil na nastopih v najpomembnejših evropskih koncertnih dvoranah – med drugim v Amsterdamu, na Dunaju in v Kölnski filharmoniji.