21.01.2019

Slovenija bo prvič gostila Italijanski mladinski zbor (Coro Giovannile Italiano)

Leta 2021 bo Slovenija v Ljubljani gostila največji evropski zborovski dogodek, Festival Europa Cantat. Temu primerne so tudi napovedi in strategije za promocijo zborovske glasbe, ki se bodo zvrstile v letih pred samim dogodkom.

SIGIC

Slovenija bo prvič gostila Italijanski mladinski zbor (Coro Giovannile Italiano)
Foto: Press info

V pričakovanju festivala, s sodelovanjem italijanske državne zborovske federacije Feniarco in v organizaciji Komornega zbora Konservatorija za glasbo in balet, bo 26. januarja ob 20.00 v Cerkvi svetega Jakoba v Ljubljani nastopil Italijanski mladinski zbor. Zbor je reprezentančna pevska skupina federacije Feniarco, ki projektno združuje okrog 40 izbranih pevcev s celotnega italijanskega polotoka (in otokov), starih od 18 do 28 let. Obnavlja se vsake tri leta. Zbor je v zadnjih letih zastopal Italijo na pomembnejših mednarodnih festivalih in tekmovanjih, na katerih je prejela tudi ugledna priznanja in nagrade. V šestnajstih letih obstoja so zbor vodili Filippo Maria Bressan, Nicola Conci, Stojan Kuret, Lorenzo Donati, Dario Tabbia, Gary Graden in Roberta Paraninfo. Bivši pevci so postali vodilni italijanski zborovodje mlajše generacije, saj je tudi celotni projekt nastal kot izobraževalna priložnost za pridobitev zavestnejšega, profesionalnega pristopa k zborovski umetnosti. Zbor se je štirikrat udeležil mednarodnega festivala Europa Cantat (Mainz 2006, Torino 2012, Pécs 2015, Talin 2018), znamenitega festivala Choralies v Franciji, osrednjega italijanskega glasbenega festivala MiTo, katerega je v zadnjih letih redni sooblikovalec, prejel pa je tudi več prvih nagrad v glavnih kategorijah mednarodnega tekmovanja Florilège Vocal de Tours, ki spada v mrežo Evropske velike nagrade. Leta 2014 je zbor nastopil v areni Circo Massimo v Rimu kot gost koncerta ikonske skupine The Rolling Stones.

Vsaki dve leti ga vodita druga dva uveljavljena, italijanska ali tuja dirigenta, ki predlagata nov repertoar skupine. Ljubljanski koncert zaključuje zimski seminar Italijanskega državnega mladinskega zbora CGI, ki bo ob koncu intenzivnih pevskih delavnic izvedel dva glasbena dogodka v tujini: 25. januarja v Minoristki dvorani v Gradcu, v okviru projekta Bella Italia tamkajšnje Umetniške Univerze, v soboto pa v Ljubljani, kjer se bo predstavil z raznolikim programom, ki sledi umetniškim smernicam sedanjega dirigentskega tandema. Zbor v tem mandatu vodita namreč Luigi Marzola in novoizvoljeni evropski predsednik ECA (European Choral Association) Carlo Pavese. Državna federacija izbere namreč za vsak mandat dva uveljavljena, italijanska ali tuja dirigenta, ki predlagata nov repertoar skupine. Dvojna umetniška vizija omogoča mladim pevcem (ki se navadno usmerjajo v zborovodstvo ali pevsko kariero) poglabljanje različnih pristopov, metod in umetniških svetov. V tokratnem mandatu je Marzola izbral sakralno, baročno in romantično glasbo, s posebnim poudarkom na nemški literaturi. Na koncertu bodo tako zazvenele skladbe Schütza, Mendelssohna in Bacha, a tudi italijanskega skladatelja Gabrielija. Pavese pa se je odločil za izvrstne severnoevropske glasbene pokrajine, katerim je seveda dodal tudi primerno italijansko noto, zato bodo gledalci v Ljubljani poslušali skladbe in zborovske suite Bonata, Mäntyjärvija in Rautavaare.