30.07.2018

Slovenija na festivalu Europa Cantat v Talinu

Do nedelje, 05. avgusta 2018, bo v Talinu potekal največji zborovski festival v Evropi, Europa Cantat, na katerem sodelujejo udeleženci z vsega sveta. Na prizorišču bo ves čas aktivno prisotna tudi Ljubljana, Slovenija, kot gostiteljica prihodnjega festivala Europa Cantat 2021, ki ga podpirata tudi Mestna občina Ljubljana in Vlada Republike Slovenije, izvaja pa Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Press info

Slovenija na festivalu Europa Cantat v Talinu

Europa Cantat je največje srečanje pevskih zborov v Evropi, ki poteka vsaka tri leta v izbranem evropskem mestu. Projekt je spodbudila Evropska zborovska zveza po drugi svetovni vojni, da bi z njim mlade različnih narodnosti povezala in jih motivirala za prijateljsko sodelovanje preko pevskega udejstvovanja.

Prvi festival Europa Cantat je potekal leta 1961  v mestu Passau v Nemčiji, letošnji, že dvajseti, pa bo gostila estonska prestolnica Talin. Europa Cantat je projekt velikih razsežnosti, srečanja se namreč udeleži preko 3.500 pevcev, zborovodij, skladateljev in drugih ljubiteljev glasbe z vsega sveta. V dobrem tednu festivalskega dogajanja se odvije množica koncertov, zborovskih delavnic in predavanj, posebnost pa so izjemno atraktivna vsakodnevna množična skupna petja na prostem, kjer se pevci povežejo tudi z lokalnim prebivalstvom. Festival ima tako kulturno umetniški, poustvarjalni, izobraževalni, družabni in še kakšen značaj, ki močno presega zgolj srečanje pevskih zborov.

Slovenija se bo v vlogi gostiteljice festivala Europa Cantat predstavila prvič in privabila več tisoč ljubiteljev zborovskega petja iz vsega sveta, to pa prinaša niz izjemnih priložnosti, ki se jih na Javnem skladu za kulturne dejavnosti, ki je prevzel vlogo organizatorja festivala, še kako dobro zavedajo. Med temi priložnostmi izpostavimo dejstvo, da bo gostiteljstvo festivala Sloveniji omogočilo, da bi lahko pevsko kulturo razvijala tudi kot mednarodno blagovno znamko, podobno kot so to storile na primer skandinavske in baltske države. In drugič, ker časovna izvedba festivala sovpada z začetkom predsedovanja Slovenije EU (julij 2021) in hkrati s 30. obletnico samostojnosti Republike Slovenije, bi lahko bil festival osrednji kulturni dogodek ob teh dveh, za našo državo izjemno pomembnih dogodkih. S tem bi tudi spodbudili razvoj kulturnega turizma in mednarodno promocijo države, saj festival zagotavlja veliko mednarodno odmevnost in s tem možnost dodatnih povezav, tudi na politični ravni. 

Slovenija in Ljubljana, ki sta  prevzeli vlogo gostiteljice festivala Europa Cantat 2021, imata v Talinu posebno nalogo in vlogo. V posebni Slovenski hiši, ki bo odprta za vse obiskovalce festivala, bo tako vse dni nadvse živahno. Odvijale se bodo številne aktivnosti, preko katerih bodo obiskovalci na sproščen in zabaven način lahko pobliže spoznali bodočo gostiteljico.

Med drugim se bodo učili zapeti refrena dveh slovenskih pesmi, v poznavanju Slovenije pa se bodo utrjevali v igri Do you feel Slovenia quiz. Kot posebne gostje se bodo predstavile pevke Dekliškega zbora sv. Stanislava pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič, ki bodo imele tudi dva samostojna koncerta, prvega v metodistični cerkvi v Talinu, drugega pa v mestu Tartu, kar bosta prav gotovo svojevrstna dogodka za glasbene sladokusce.

Še zlasti svečano bo v petek, 3. avgusta, ko bo Slovenija na gala koncertu Happy Birthday, Estonia, ki bo posvečen 100. letnici Estonije, od Talina prevzela zastavo festivala Europa Cantat. Dogodka se bosta udeležila tudi podžupan Ljubljane Dejan Crnek in direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik, ki bosta ob tej priliki tudi uradno povabila vse ljubitelje zborovskega petja na naslednji festival, ki bo potekal od 16. do 25. julija 2021 v Ljubljani.

S tem bo Ljubljana tako uradno kot simbolno prevzela veliko nalogo in odgovornost, da po najboljših močeh pokaže, da se Slovenci upravičeno ponašamo z nazivom narod pevcev.

JSKD, organizator Europa Cantat 2021, v duhu povezovanja, ki ga prinaša petje, in v želji po ustvarjalnem sodelovanju kliče: Sing with Slovenia!