19.08.2022

Slovo poletju v središču Slovenije

V Litiji se bo  25. in 26. avgusta 2022 odvil 16. glasbeni festival Slovo poletju. Obiskovalci bodo letos spremljali izjemnega istrskega trubadurja Rudija Bučarja in brezčasen večer zborovskih priredb zimzelenih skladb slovenske popevke v izvedbi Zbora Sv. Nikolaja iz Litije.

SIGIC

Slovo poletja v Litiji

Festival Slovo poletju ima v Litiji že dolgoletno tradicijo. V teh letih se je na festivalu zvrstilo preko 50 uveljavljenih glasbenih izvajalcev iz Slovenije in tujine.

Festival, ki po dolgem in vročem poletju pričaka domačine v njihovem mestu, vsako leto na svoj oder povabi uveljavljene izvajalce, ki s kvalitetnimi projekti zasedajo pomembna mesta v slovenskem prostoru ter jih poveže s kvalitetnimi izvajalci iz lokalnega okolja, ki tako dobijo spodbudo, da skupaj pripravijo in izvedejo tudi del programa na festivalu. Zanje uveljavljeni slovenski skladatelji vsako leto pripravijo tudi več avtorskih priredb, iz festivalskih sodelovanj pa so pogosto nastali trajni skupni projekti.

Tudi letos ne bo drugače. Istrskemu trubadurju Rudiju Bučarju in njegovi Bandi se bosta prvi večer na odru pridružili odlični litijski vokalni zasedbi - Moška in ženska vokalna skupina Lipa, ki bosta z gostom izvedli tudi nekaj skupnih pesmi, kar bo zagotovo nekaj posebnega.

Za drugi večer festivala pa pravo glasbeno poslastico pripravlja vrhunski litijski Zbor Sv. Nikolaja, ki bo poslušalce ob spremljavi godalno komornega orkestra in spremljevalne skupine popeljal v zlata leta slovenske popevke. S posebej za to priložnost pripravljenimi priredbami popevk bo tudi v Litiji obeležena 60-obletnica festivala Slovenska popevka, in to z enim najboljših zborov, tako v Sloveniji, kot tudi v evropskem merilu. Aranžmaje za popevke sta napisala uveljavljena skladatelja Barbara Grahor Vovk in Tomaž Pirnat.

Oba dogodka bosta na Valvazorjevem trgu, v starem mestnem jedru Litije, vsak večer ob 20. uri. V primeru slabega vremena se bo dogajanje preselilo v Športno dvorano Litija. Vstop je prost.