16.08.2022

Studio 8.1 – Get together

Koncertni cikel Studio 8.1 je program Inštituta .abeceda in poteka v sodelovanju s Cirkulacijo2. Danes ga začenja Tobija Hudnik s prvim dogodkom Get Together.

SIGIC

Tobija Hudnik
Foto: osebni arhiv

Studio 8.1 je ustvarjalni teritorij, koncertni cikel, ki ga vodijo in oblikujejo glasbeniki sami. Platforma vzpostavlja kontinuirano prakso inovativnih zvočnih kodov ter snovanje novih ustvarjalnih celic ter deluje kot generacijski most in zbirno mesto skupnosti. Ustvarjalci se seznanjajo s širšim mentalnim in fizičnim prostorom, v katerem nastaja glasbeni dogodek, svoje zamisli pa preverjajo v stalnem dialogu z drugimi deležniki. Ustvarjalec tako postane tudi sam svoj kurator. Prav to omogoča, da so lahko posamezni dogodki premišljeni izven danih koncertnih okvirov in sledijo samogeneracijski logiki, tesno povezani z energijo, znanjem in sposobnostmi celotne koncertne skupnosti.

Program Get Together je namenjen mladim rezidenčnim ustvarjalcem različnih disciplin in ozadnji. Cilj programa je iskanje skupnih presečišč interesov in praks posameznikov, z upanjem, da bodo iz njih vzklila nova še nekoncipirana umetniška dela. Program ustvarjalcem nudi pogoje za čimbolj spontano in neomejeno ustvarjanje, tako da si lahko samo predstavljamo, kaj točno nam bodo pripravili.

Četrtkov dogodek bo sicer le zaključek tridnevne rezidence, cilj katere je ustvarjalcem omogočiti pogoje za spontano, nenačrtovano poletno (so)ustvarjanje. Le to se začenja danes, rezultate dela pa si bo mogoče vsakodnevno ogledati na spletni strani Inštituta .abeceda.

Biografije ustvarjalcev:

Tisa N. Herlec komunicira, organizira, piše, nastopa in ustvarja imaginarije (z zvokom, glasom, v besedilih in podobah). Sodelovanje, procesualnost in trenje med strukturami jo navdihujejo. V vokalnih nastopih prikliče pesem iz svoje podzavesti, pri čemer uporablja razširjene vokalne tehnike in preizkuša zmožnosti glasu, ga opolnomoča ter se igra s strukturami, povednostjo, poezijo in prisotnostjo. Magistrirala je iz eksperimentalnega založništva na PZI v Rotterdamu in diplomirala iz slikarstva na ALUO v Ljubljani.

Konrad Bogen (Konstanca, Nemčija; 1999) je instrumentalist in skladatelj, ki trenutno živi in deluje v Berlinu. Je ustanovitelj heptagon.network in rezidenčni umetnik v sklopu programa Zughafen v Nemčiji. Njegovi mentorji so Dré A. Hočevar, Karsten Gorzel in Harald Rüschenbaum. Je štipendist fundacije Heinrich Böll Stiftung in dobitnik nagrade Jazz Institute Berlin, kjer je leta 2022 diplomiral z odliko.

Miłosz Pieczonka je saksofonist in skladatelj, rojen leta 2002 v Bielsko-Białi na Poljskem. Po končanem študiju klasične glasbe, izobraževanje anadaljuje na jazzovskem inštitutu v Berlinu. Je član in vodja več sestavov (USO9001, Kosmonauci in 739kg), s katerimi je nastopil na mnogih mednarodnih prizoriščih - Narodna filharmonija v Varšavi in Ljubljani, v jazz klubih in koncertni dvorani UDK v Berlinu, jazz klub Victoria Nasjonal v Oslu in jazz klub Jassmine, ... Sodeloval in izobraževal se je pri glasbenikih kot so Soweto Kinch, Marcin Masecki, Petter Eldh, Mike Moreno, Mats Holmquist, Eirik Hegdal, Jim Black, Thomas Stronen, ... Miłosz je za svoje samostojno in ansambelsko delo prejel več nagrad na področju klasične in jazzovske glasbe.

Tobija Hudnik (1999; Ljubljana, Slovenija) je inštrumentalist in skladatelj, ki trenutno živi in deluje v Berlinu. Je vodja studia unidad.salgan za improvizirano in sodobno glasbo ter rezidenčni umetnik programa FORUM II. inštituta .abeceda. Njegovi mentorji so Peter Ablinger, Frank Gratkowski in Dré A. Hočevar. Je štipendist Mestne občine Ljubljana in fundacije ZOIS.

Sledila bosta še dva dogodka:

Get Together št. 2
02.09. - 04.09.2022
Rezidenčni ustvarjalci:
Oskar Longyka, Brina Kren, Lenart De Bock, Tobija Hudnik

Get Together št. 3
12.09.- 15.09.2022
Rezidenčna ustvarjalca: Pascal Jarchow, Jan Kopač